czwartek, 14 marca 2013

Krewetki zapiekane z pomidorami i fetą

Znalazłam te danie przypadkowo przeglądając ksiażki Montignaca. Z całego dania wychodzi 4-6 porcji i jest bardzo syte. Biało wino idealnie pasuje do tej potrawy.

Składniki:

  • 1 kg krewetek obranych i ugotowanych ( mogą być mrożone)
  • 4 duże pomidory
  • 200 g  sera feta
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki szczypiorku
  • 100 ml białego wina
  • olej do smażenia np rzepakowy
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
  • sól morska , pieprz , kolendra mielona
Wykonanie:
  1. Krewetki dobrze przepłukać zimną wodą i odstawić do odsączenia na sitku.
  2. Następnie krewetki  skropić sokiem z cytryny i przyprawić.
  3. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i drobno pokroić
  4. Szczypiorek drobno pokroić , czosnek pokroić w plasterki.
  5. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu (lub z małą ilością tłuszczu) wrzucić krewetki i podsmazyć ok 2 min ( wtedy nadmiar wody wyparuje) .ok 2 minut.
  6. Krewetki przełożyć  do naczynia w którym będzie pieczone. ( bez płynu)
  7. Na rozgrzaną patelnię wlać olej , rozgrzać i wrzucić szczypiorek oraz czosnek. Smazyć aż do zrumienienia ok 2 min 
  8. Następnie dodać pomidory i wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10-15 min  mieszająć od czasu do czasu.
  9. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  10. Na krewetki położyć sos pomidorowy i dobrze wymieszać.
  11. Pokruszyć ser feta.
  12. Piec ok 10-12 minut aby ser się rozpuścił.
  13. Podawać ze świeżo pokrojonym koperkiem
  14. Smacznego :)
  15. Nie trzeba danie koniecznie piec , można je dokończyć na patelni.





2 komentarze:

  1. To danie przemawia do mnie, nie pamiętam czy jadłam krewetki z dodatkiem fety, ale to śródziemnomorskie klimaty, na pewno pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam zrobienie tego dania jest wyśmienite

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń