Składniki:
- 1 kg krewetek obranych i ugotowanych ( mogą być mrożone)
- 4 duże pomidory
- 200 g sera feta
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki szczypiorku
- 100 ml białego wina
- olej do smażenia np rzepakowy
- 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
- sól morska , pieprz , kolendra mielona
Wykonanie:
- Krewetki dobrze przepłukać zimną wodą i odstawić do odsączenia na sitku.
- Następnie krewetki skropić sokiem z cytryny i przyprawić.
- Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i drobno pokroić
- Szczypiorek drobno pokroić , czosnek pokroić w plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu (lub z małą ilością tłuszczu) wrzucić krewetki i podsmazyć ok 2 min ( wtedy nadmiar wody wyparuje) .ok 2 minut.
- Krewetki przełożyć do naczynia w którym będzie pieczone. ( bez płynu)
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej , rozgrzać i wrzucić szczypiorek oraz czosnek. Smazyć aż do zrumienienia ok 2 min
- Następnie dodać pomidory i wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10-15 min mieszająć od czasu do czasu.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
- Na krewetki położyć sos pomidorowy i dobrze wymieszać.
- Pokruszyć ser feta.
- Piec ok 10-12 minut aby ser się rozpuścił.
- Podawać ze świeżo pokrojonym koperkiem
- Smacznego :)
- Nie trzeba danie koniecznie piec , można je dokończyć na patelni.
To danie przemawia do mnie, nie pamiętam czy jadłam krewetki z dodatkiem fety, ale to śródziemnomorskie klimaty, na pewno pasuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobienie tego dania jest wyśmienite
OdpowiedzUsuń