poniedziałek, 18 marca 2013

Pierś z indyka/ kurczaka zapiekana z pomidorami i fetą

Zainteresowałam się odżywianiem wg diety rozłącznej. To ma sens.Zwłaszcza jak to dotyczy mięsa zwłaszcza na kolację. Także co nieco będę tu zamieszczać.

Składniki na 4-6 porcji:
  • 600 g piersi z indyka / kurczaka
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 pomidory
  • 2-3 cebule
  • 200 g sera feta
  • kurkuma ,pieprz , kolendra , czosnek sproszkowany ,sól morska

Wykonanie:
  1. Piersi z kurczaka/indyka drobno pokroić i włożyć do pojemnika 
  2. Zalać przecierem pomidorowym, dodać przyprawy , dobrze wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinę
  3. Cebulę pokroić bardzo drobno
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać troszeczkę oleju i podsmażyć cebulę na szklisty kolor
  5. Pomidory sparzyć i obrać skórkę , drobno pokroić i dodać do podsmażonej cebulki. Smazyć kilka minut.
  6. Piekarnik nagrzać na 200 stopni
  7. Do naczynia np szklanego żaroodpornego włożyć kurczka/indyka  , dodać cebulę z pomidorami oraz drobo pokruszoną fetę. Dobrze wymieszać.
  8. Piec ok 30 min.
  9. Smacznego




2 komentarze:

  1. Szkoda, że nie jesteśmy sąsiadkami, płaciłabym, żeby jeść u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję , bedzie mi miło jak będziesz gotować wg moich sprawdzonych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń