Najbardziej lubię smażone devolaye bo nie są suche .
Składniki na 4 osoby
- 4 duże piersi z kurczaka/indyka tzw filety
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki zółtego sera ( mogą być 4 kawałki)
- 4 kawałki masła (2x2x1 cm)
- Przyprawy np pieprz , kolendra mielona
- Mąka pszenna
- 1 jajko
- ok 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
- Czosnek kroję i wrzucam na rozgrzaną patelnię aby troszkę się podsmażył
- Piersi z kurczaka rozbiłam tłuczkiem do mięsa ( pomiedzy mięso a tłuczek kładę folię spożywczą aby nie chlapać mięsem po szafkach.Piersi nalezy rozbijać bardzo ostrożnie aby nie porobić dziur)
- Pierś posypać przyprawami
- Na rozbitą pierś kładę pośrodku lub blizej tej części która jest szersza : masło , czosnek , ser
- Zwijam bardzo ściśle od szerszego końca do węższego
- Zwiniętą pierś bardzo dokładnie obtaczam w jajku a następnie w mące
- Na rozgrzaną patelnię wlewam ok 1 łyżki oleju .
- Jak olej będzie rozgrzany to kładę piersi na patelnię , tak aby te zawiniecie " patrzyło" w dół
- Pod przykryciem smażę piersi z 4 stron po ok 3 min ( aż się zrumieni) na średnim ogniu
- Z zewnątrz nie może być widać surowego mięsa
- Następnie wyłączam palnik i zostawiam pod przykryciem ok 5 min
- Devolay najsmaczniejsze są na gorąco/ciepło.
- Smacznego życzę :)
wygląda mniamniuśnie :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuń