czwartek, 14 lutego 2013

Jabłecznik na kaszy jaglanej / Tarta z jabłkami na kaszy jaglanej ( lekka i pyszna)

Wow , tego się nie spodziewałam.Tarta wyszła delikatna w smaku i nie czuję masła w ustach :D bo go w cieście nie ma :))



Składniki na spód :
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • cynamon , imbir
Składniki na ciasto:
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 20 g masła ( ok  poł centymentrowy plaster z wąskiej strony masła)
  • cynamon , imbir
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować
  2. Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę utłuc tłuczkiem do ziemniaków 
  3. Odstawić na bok , aby trochę ostygła
  4. Jabłka obrać i pokroić w plastry
  5. Pokrojone jabłka wrzucić na rozgrzaną suchą teflonową patelnię
  6. Smażyć kilka minut  ,wyłączyć palnik , następnie przykryć pokrywką aby zmiękły
  7. Roztopić masło
  8. Do kaszy dodać jajka i 2 czubate łyżki mąki tortowej oraz przyprawy , dobrze wymieszać
  9. Piekarnik nagrzać na 200 stopni
  10. Formę na tartę wysmarować tłuszczem
  11. Kaszę wyłożyć na formę
  12. Do jabłek na patelni dodać cukier oraz przyprawy , dobrze wymieszać
  13. Jabłka położyć na kaszy
  14. Jabłka posypać mąką
  15. Polać/rozsmarować całość delikatnie roztopionym masłem
  16. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min
  17. Smaczego :)
  18. Boska jest ta tarta :)











Szybkie ciasta - edycja karnawałowa

4 komentarze:

  1. Zapisuję sobie do zrobienia w sobotę! Czuję, że musi smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super , ja w sobotę chyba zrobię kolejną bo tej już prawie nie ma :D

      Usuń
  2. ooo super :). Kaszę uwielbiam, przepis jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się , ja też uwielbiam kaszę i teraz będę ją jeść właśnie na tarcie :)

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń