Wow , tego się nie spodziewałam.Tarta wyszła delikatna w smaku i nie czuję masła w ustach :D bo go w cieście nie ma :))
Składniki na spód :
- 120 g kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki tortowej
- cynamon , imbir
Składniki na ciasto:
- 4 jabłka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 20 g masła ( ok poł centymentrowy plaster z wąskiej strony masła)
- cynamon , imbir
Wykonanie:
- Kaszę ugotować
- Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę utłuc tłuczkiem do ziemniaków
- Odstawić na bok , aby trochę ostygła
- Jabłka obrać i pokroić w plastry
- Pokrojone jabłka wrzucić na rozgrzaną suchą teflonową patelnię
- Smażyć kilka minut ,wyłączyć palnik , następnie przykryć pokrywką aby zmiękły
- Roztopić masło
- Do kaszy dodać jajka i 2 czubate łyżki mąki tortowej oraz przyprawy , dobrze wymieszać
- Piekarnik nagrzać na 200 stopni
- Formę na tartę wysmarować tłuszczem
- Kaszę wyłożyć na formę
- Do jabłek na patelni dodać cukier oraz przyprawy , dobrze wymieszać
- Jabłka położyć na kaszy
- Jabłka posypać mąką
- Polać/rozsmarować całość delikatnie roztopionym masłem
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min
- Smaczego :)
- Boska jest ta tarta :)
Zapisuję sobie do zrobienia w sobotę! Czuję, że musi smakować bosko!
OdpowiedzUsuńSuper , ja w sobotę chyba zrobię kolejną bo tej już prawie nie ma :D
Usuńooo super :). Kaszę uwielbiam, przepis jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuńcieszę się , ja też uwielbiam kaszę i teraz będę ją jeść właśnie na tarcie :)
OdpowiedzUsuń