Składniki
Spód:
- 100 gr kaszy gryczanej ( przed ugotowaniem)
- 3-5 płaskich łyżek startego sera
- 2 jajka
- 2 płakie łyżki mąki
- Przyprawy np pieprz , majeranek , trochę imbiru , kolendra mielona
Farsz
- 1 cebula
- 2 kolorowe papryki
- 2 małe kiełbaski
- 5 łodyg selera naciowego
- łyżeczka oleju do smażenia
- przyprawy np pieprz , majeranek , trochę imbiru , kolendra mielona
Sos
- 2 jajka
- 60 ml mlela
Wykonanie:
- Kaszę ugotować na sypko
- Ugotowaną kaszę wrzucić do robota kuchennego i dodać sera żółtego
- Trochę zmiksować
- Dodać jajka , mąkę i przyprawy
- Wymieszać
- Składniki do farszu drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Trochę podsmazyć i poddusić na małej ilości oleju aż warzywa będą miękkie.
- W dzbanku (a shakerze najlepiej) dobrze wymieszać jajka z mlekiem
- Nagrzać piekarnik na 150 stopni
- Formę na tartę natłuścić i wyłożyć na nią kaszę. Kaszę dokładnie rozporowadzić .
- Na kaszę położyć farsz
- Farsz zalać sosem
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 min ( jajka na górze muszą być dobrze ścięte)
- Smaczego
Wygląda pysznie! świetny pomysł, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam , bo warto :)
UsuńWspaniała! Kocham kaszę gryczaną, a w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację - pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Też lubię kaszę , a tej wersji to ją uwielbiam
UsuńBardzo fajny pomysł, koniecznie muszę wypróbować. Cały czas szukam smacznych zamienników mąki, a ten wydaje się wręcz idealny. Będę do Ciebie zaglądać:), pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam wprowadzając pewne modyfikacje. Wyszło genialne danie!
OdpowiedzUsuń