sobota, 9 lutego 2013

Tarta na kaszy jęczmiennej (pycha !)

Niespodziewałam się takiego smaku , raczej obawiałam się tego co mi wyjdzie . Wyszło niebo w gębie , opinię potwierdził mój mąż :)Przepis wynalazłam na gazecie

Składniki na bazę:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy - oregano , pieprz cayenne
  • masło/olej do posmarowania formy
Składniki na farsz :
  • olej do smażenia
  • 2 pory białe części
  • 4 małe papryki
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 8 łyżek startego sera
  • przyprawy : majeranek , kminek mielony , kolendra mielona , pieprz cayenne
Składniki na "sos":
  • 2 jajka
  • 150 ml gęstego jogurtu
  • łyżeczka mielonego czosnku
Wykonanie:
  1. Kaszę umyć i ugotować do miękkości
  2. Pory drobno pokroić i wrzucić na patelnię
  3. Papryki drobno pokroić i wrzucić na patelnię
  4. Kiełbasy drobno pokroić i wrzucić na patelnię
  5. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać
  6. Smażyć aż do miękkości pora
  7. Kaszę utłuć tłuczkiem albo zmielić w robocie kuchennym na drobną kaszę
  8. Do kaszy dodać jajka , mąki i przyprawy. Dobrze wymieszać.
  9. Piekarnik wstawić na 150 stopni
  10. Naczynie na tartę/y posmarować masłem
  11. Naczynie wyłożyć masą kaszową
  12. Na mase położyć usmażone warzywa z kiełbasę 
  13. Posypać serem
  14. W misce roztrzepać jajka , dodać jogurt i czosnek
  15. Zalać warzywa tą miksturą
  16. Naczynie/a wstawić do nagrzanego piekarnika
  17. Piec min 45 min aż masa na górze się zetnie  ( w orginalnym przepisie jest 60 min)
  18. Smacznego życzę bo to danie jest bardzo pyszne i teraz pewnie będę więcej piec tart na kaszach :)




Awangarda Smaku

3 komentarze:

  1. Podoba mi się ten pomysł, więc ja muszę w ogóle zacząć piec tarty z kaszy ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam , ja mam już w planach wypróbowanie kaszy jaglanej i gryczanej

    OdpowiedzUsuń
  3. od jutra zaczynam próbować z tymi tartami z kaszy, wszystkie wyglądają ślicznie i smakowicie. a jest to fantastyczna i przede wszystkim zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej tarty, więc wszystko tak jak lubię. Super, już się nie mogę doczekać:), Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń