środa, 13 lutego 2013

Śledź pod pierzynką tzw sztuba

Tą sałatkę uwielbia mój mąż ale nawet i ja ją jadam :)

Składniki:

  • 160 g śledzi w oleju
  • 1 cebula
  • Mielony czarny pieprz
  • 2 małe ugotowane buraczki
  • 2 ugotowane marchewki ( w łupinkach najlepsze)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • majonez ( parę łyżek)

Wykonanie:

  1. Cebulę zalać gorącą wodą i odstawić na chwilkę 
  2. Śledzie pokroić w 1 centymentrowe plastry i ułożyć na dnie salaterki
  3. Cebulę pokroić bardzo drobno i położyć na śledzie
  4. Dodać pieprz
  5. Buraczki zetrzeć na tarce ( w rękawiczkach) , położyć na cebulę
  6. Marchewkę obrać i  zetrzeć na tarce i położyć na buraczkach
  7. Posmarować majonezem
  8. Jajka zetrzeć i położyć na majonezie
  9. Posypać żółtym serem oraz pieprzem
Smacznego 
zdjęcie zostało zrobione w cieżkich warunkach  :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń