Składniki:
- 300 g makaronu np kolanka
- 150 g sera feta
- 500 g brukselki
- 2-3 pory (białe części)
- 1-2 papryki (można dodać więcej papryki )
- 3 jajka
- 50 g mąki
- pół szklanki mleka lub śmietana kwaśna 18%
- przyprawy :natka pietruszki , tymianek , kminek mielony , pieprz cayenne , kolendra mielona
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente ( do wody można dodać liścia laurowego i ziela angielskiego)
- Brukselkę ugotować do miękkości
- Pory pokroić i podsmażyć
- Paprykę pokroić w paski i dołożyć do porów.
- Ser fetę pokroić w kostkę
- Piekarnik nastawić na 200 stopni
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem
- Do naczynia dodać makaron , brukselkę , pory i paprykę
- Dodać przyprawy i wymieszać
- Do miseczki wbić 3 jajka i dobrze je roztrzepać
- Dodać mleko
- Dosypywać mąkę i ubijać trzepaczką
- Taką oto miksturą zalać makaron
- Wstawić do nagrzanego piekanika i nie przykrywać
- Po ok 20 min można zapiekankę przemieszać
- Piec jeszcze 10 min
- Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :