piątek, 8 lutego 2013

Zapiekanka makaronowa z brukselką i serem fetą

Zobaczyłam  i zapragnęłam. Zrobiłam z czego miałam :)  

Składniki:

  • 300 g makaronu np kolanka
  • 150 g sera feta
  • 500 g brukselki
  • 2-3 pory (białe części)
  • 1-2 papryki (można dodać więcej papryki )
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • pół szklanki mleka lub śmietana kwaśna 18%
  • przyprawy :natka pietruszki , tymianek , kminek mielony , pieprz cayenne , kolendra mielona

Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente ( do wody można dodać liścia laurowego i ziela angielskiego)
  2. Brukselkę ugotować do miękkości
  3. Pory pokroić i podsmażyć
  4. Paprykę pokroić w paski i dołożyć do porów.
  5. Ser fetę pokroić w kostkę
  6. Piekarnik nastawić na 200 stopni
  7. Naczynie żaroodporne posmarować masłem
  8. Do naczynia dodać makaron , brukselkę , pory i paprykę
  9. Dodać przyprawy i wymieszać
  10. Do miseczki wbić 3 jajka i dobrze je roztrzepać
  11. Dodać mleko 
  12. Dosypywać mąkę i ubijać trzepaczką
  13. Taką oto miksturą zalać makaron
  14. Wstawić do nagrzanego piekanika i nie przykrywać
  15. Po ok 20 min można zapiekankę przemieszać
  16. Piec jeszcze 10 min 
  17. Smacznego 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń