Składniki na bazę:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy - oregano , pieprz cayenne
- masło/olej do posmarowania formy
Składniki na farsz :
- olej do smażenia
- 2 pory białe części
- 4 małe papryki
- 2 kiełbaski śląskie
- 8 łyżek startego sera
- przyprawy : majeranek , kminek mielony , kolendra mielona , pieprz cayenne
Składniki na "sos":
- 2 jajka
- 150 ml gęstego jogurtu
- łyżeczka mielonego czosnku
Wykonanie:
- Kaszę umyć i ugotować do miękkości
- Pory drobno pokroić i wrzucić na patelnię
- Papryki drobno pokroić i wrzucić na patelnię
- Kiełbasy drobno pokroić i wrzucić na patelnię
- Dodać przyprawy i dobrze wymieszać
- Smażyć aż do miękkości pora
- Kaszę utłuć tłuczkiem albo zmielić w robocie kuchennym na drobną kaszę
- Do kaszy dodać jajka , mąki i przyprawy. Dobrze wymieszać.
- Piekarnik wstawić na 150 stopni
- Naczynie na tartę/y posmarować masłem
- Naczynie wyłożyć masą kaszową
- Na mase położyć usmażone warzywa z kiełbasę
- Posypać serem
- W misce roztrzepać jajka , dodać jogurt i czosnek
- Zalać warzywa tą miksturą
- Naczynie/a wstawić do nagrzanego piekarnika
- Piec min 45 min aż masa na górze się zetnie ( w orginalnym przepisie jest 60 min)
- Smacznego życzę bo to danie jest bardzo pyszne i teraz pewnie będę więcej piec tart na kaszach :)
Podoba mi się ten pomysł, więc ja muszę w ogóle zacząć piec tarty z kaszy ;p
OdpowiedzUsuńPolecam , ja mam już w planach wypróbowanie kaszy jaglanej i gryczanej
OdpowiedzUsuńod jutra zaczynam próbować z tymi tartami z kaszy, wszystkie wyglądają ślicznie i smakowicie. a jest to fantastyczna i przede wszystkim zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej tarty, więc wszystko tak jak lubię. Super, już się nie mogę doczekać:), Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń