środa, 20 lutego 2013

Tarta z indykiem na kaszy quinoa


Pierwszy raz jadłam kaszę quinoa. Nie ma specjalnie wyrazistego smaku ale to tarty jest idealna. Do tej tarty można dodać np ser feta. Do indyka dodaję przecier pomidorowy , wtedy indyk nie jest suchy.

Składniki

Spód:
  • 150 gr kaszy quinoa ( przed ugotowaniem)
  • 2 jajka
  • 2 płakie łyżki mąki
  • Przyprawy np pieprz , majeranek , trochę imbiru , kolendra mielona

Farsz
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 350 gr piersi z indyka/kurczaka
  • 3 łyźki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka oleju do smażenia
  • przyprawy  np pieprz , majeranek , trochę imbiru , kolendra mielona
  • Garść zieleniny np szpinak

Sos
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego gęstego (grecki)


Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować na sypko 
  2. Ugotowaną kaszę utłuc tłuczkiem do ziemniaków
  3. Dodać jajka , mąkę i przyprawy
  4. Wymieszać 
  5. Cebulę i seler  drobno pokroić  i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Trochę podsmazyć i poddusić na małej ilości oleju aż warzywa będą miękkie. 
  6. Indyka drobno pokroić , dodać przecier pomidorowy  i dobrze wymieszać. Smażyć krótko ok 4 min
  7. W dzbanku (a shakerze najlepiej) dobrze wymieszać jajka z jogurtem
  8. Nagrzać piekarnik na 150 stopni
  9. Formę na tartę natłuścić i wyłożyć na nią kaszę. Kaszę dokładnie  rozporowadzić .
  10. Na kaszę położyć farsz
  11. Posypać zieleniną
  12. Farsz zalać sosem
  13. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 min ( jajka na górze muszą być dobrze ścięte)
  14. Smacznego 



8 komentarzy:

  1. brzmi smakowicie :) widzę, ze w tym samym klimacie dziś jesteśmy :) zielono - tartowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujący pomysł na wykorzystanie quinoa. U mnie quinoa gości często, jako dodatek do dania głównego, jako dodatek do zupy, ale żeby z niej spód do tary zrobić, nie pomyślałabym. Jak widzę na zdjęciu, świetnie się do tego nadała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie znam tej kaszy:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta tarta to świetny pomysł na zapoznanie się z tą kaszą

      Usuń
  4. mam pytanie, na jak dużą formę do tarty jest przepis? moja jest całkiem duża i zastanawiam się czy wystarczy "spodu" :)

    http://one-tiny-chef.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń