niedziela, 24 lutego 2013

Kotlet devolay

Robi się go szybko i też szybko zjada :) Ważne jest aby kupić w miarę duże piersi z kurczaka lub indyka . Wolę indycze bo one są większe. Kupuję tzw filety i one już są w miarę płaskie ,ale często można kupić takie prawdziwe piersi z kurczaka , które należy przekroić w poprzek ale nie do końca i wtedy po otwarciu  mamy dużą idelaną pierś na devolaya. 
Najbardziej lubię smażone devolaye bo nie są suche . 


Składniki na 4 osoby

  • 4 duże piersi z kurczaka/indyka tzw filety
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki zółtego sera ( mogą być 4 kawałki)
  • 4 kawałki masła (2x2x1 cm)
  • Przyprawy np pieprz , kolendra mielona 
  • Mąka pszenna
  • 1 jajko
  • ok 1 łyżka oleju do smażenia 
Wykonanie:
  1. Czosnek kroję i wrzucam na rozgrzaną patelnię aby troszkę się podsmażył
  2. Piersi z kurczaka rozbiłam tłuczkiem do mięsa ( pomiedzy mięso a tłuczek kładę folię spożywczą aby nie chlapać mięsem po szafkach.Piersi nalezy rozbijać bardzo ostrożnie aby nie porobić dziur)
  3. Pierś posypać przyprawami 
  4. Na rozbitą pierś kładę pośrodku lub blizej tej części  która jest szersza : masło , czosnek , ser
  5. Zwijam  bardzo ściśle od szerszego końca do węższego 
  6. Zwiniętą pierś bardzo dokładnie obtaczam w jajku a następnie w mące
  7. Na rozgrzaną patelnię wlewam ok 1 łyżki oleju . 
  8. Jak olej będzie rozgrzany to kładę piersi na patelnię , tak aby te zawiniecie " patrzyło" w dół
  9. Pod przykryciem smażę piersi z 4 stron po ok 3 min ( aż się zrumieni) na średnim ogniu
  10. Z zewnątrz nie może być widać surowego mięsa 
  11. Następnie wyłączam palnik i zostawiam pod przykryciem ok 5 min
  12. Devolay najsmaczniejsze są na gorąco/ciepło.
  13. Smacznego życzę :)

3 komentarze:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń