Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 15 g drobnego cukru
- 50 g stopionego masła
- 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
- szczypta soli
- 270 ml mleka
- Stopić masło ( o ile się tego nie zrobiło wcześniej)
- Żółtka rodzielić z białkami.
- Mąkę, cukier, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę,
- Dolewać stopniowo resztę mleka.
- Dodać roztopione masło
- Dobrze roztrzepać.
- Odstawić na ok 5-10 minut.
- W tym czasie rozgrzać gofrownicę
- Ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę
- Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem.
- Gofrownicę posmarować olejem ( za pomocą pędzelka)
- Nalewać ok 1 chochelki od zupy
- Piec gofry około 3 - 4 minut.
- Smacznego :)
Serduszkowa gofrownica! Muszę szybko wybrać się do lidla, może jeszcze uda mi się taką znaleźć!
OdpowiedzUsuńGofrownica jest bardzo fajna i zajmuje mało miejsca w kuchni , co też nie jest bez znaczenia
OdpowiedzUsuńlubię taki kształt gofrów! :)
OdpowiedzUsuńja też lubię :)
Usuń