Przepis pochodzi z tej książki .
Składniki :
- 1 średnia cebula
- 1 średnia czerwona cebula
- 500 g młodych ziemniakow
- 8 całych ząbki czosnku, nieobranych
- 8 średnie pomidory
- 75g chorizo (najlepiej pikane) lub pikantne salami
- 8 udek z kurczaka bez skóry i bez kości ( o ile to możliwe)
- 1 papryka zielona
- ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kolendra mielona
Wykonanie :
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 180 ° C termoobieg
- Cebule i ziemniaki pokrój na 8 części
- Pomidory pokrój na 4 części
- Czosnek obierz tylko z tych suchych łupinek ,
- Włóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory do dużej formy do pieczenia i dopraw solą morską oraz
- mnóstwem świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz kolendrą.
- Wymieszaj wszystko razem lekko i piecz 20 minut.
- Podczas gdy warzywa się pieką , zdejmij skórkę z chorizo i pokój w 3-5 mm plasterki.
- Udka kurczaka natnij na górze 2-3 razy.
- Dopraw kurczaka czarnym pieprzem i kolendrą.
- Wymieszaj paprykę i oregano razem , odstaw.
- Wyjmij formę z piekarnika wymieszaj wszystko kilka razy.
- Połóż kurczaka na wierzchu następnie pokrojone chorizo
- Posyp papryką i oregano oraz odrobina soli.
- Wstaw do piekarnika na 20 min
- Pokrój zieloną paprykę w paski.
- Wyjmij blachę z piekarnika.
- Przechyl blachę i polewaj powstałym sosem po wierzchu zapiekanki.
- Połoz paski papryki na wierzchu wokół kurczaka i warzyw.
- Włącz piekarnik na 220 ° C / 200 ° C termoobieg
- Włóż z powrotem blachę do piekarnika i piecz przez kolejne 20-30 minut ,aż papryka będzie lekko zmiękczona a kurczak będzie złocisty i chrupiący. Ziemniaki muszą być miękkie. Warto wyjąć 1-2 ziemniaki i sprawdzić czy sa już gotowe :)
- Czosnek można obrać i wcinać:)
- Smacznego :)
Wspaniały, smakowity kurczak, na pewno zaspokoi największy głód :)
OdpowiedzUsuńNa jutro doskonałe danie ;)
OdpowiedzUsuń