wtorek, 30 października 2012

Kurczak pieczony w hiszpańskim stylu

Danie jest obłędnie smaczne . Wychodzą  z niego 4 wielkie porcje. 1 porcja ma tylko   370 kalorii

Przepis pochodzi z tej książki .

Składniki :

  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 500 g młodych ziemniakow
  • 8 całych ząbki czosnku, nieobranych
  • 8 średnie pomidory
  • 75g chorizo (najlepiej pikane) lub pikantne salami
  • 8  udek z kurczaka bez skóry i bez kości ( o ile to możliwe)
  • 1 papryka zielona
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kolendra mielona


Wykonanie :

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 180 ° C termoobieg 
  2. Cebule  i ziemniaki pokrój na 8 części
  3. Pomidory pokrój na 4 części
  4. Czosnek obierz tylko z tych suchych łupinek , 
  5. Włóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory do  dużej formy do pieczenia i dopraw solą morską oraz 
  6. mnóstwem  świeżo zmielonego  czarnego pieprzu oraz kolendrą.
  7. Wymieszaj  wszystko razem lekko i piecz 20 minut.
  8. Podczas gdy warzywa się pieką , zdejmij skórkę z chorizo  i pokój w 3-5 mm plasterki.
  9. Udka kurczaka natnij na górze 2-3 razy.
  10. Dopraw kurczaka czarnym pieprzem i kolendrą. 
  11. Wymieszaj  paprykę i oregano razem , odstaw.
  12. Wyjmij formę z piekarnika wymieszaj  wszystko kilka razy. 
  13. Połóż  kurczaka na wierzchu następnie pokrojone chorizo 
  14. Posyp papryką i oregano oraz odrobina soli.
  15. Wstaw do piekarnika na 20 min
  16. Pokrój zieloną paprykę w paski.
  17. Wyjmij blachę  z piekarnika. 
  18. Przechyl blachę i polewaj powstałym  sosem po wierzchu zapiekanki.
  19. Połoz paski papryki na wierzchu wokół kurczaka i warzyw.
  20. Włącz piekarnik na  220 ° C / 200 ° C termoobieg
  21. Włóż z powrotem blachę do  piekarnika i piecz  przez kolejne 20-30 minut ,aż papryka  będzie lekko  zmiękczona a kurczak będzie  złocisty  i chrupiący. Ziemniaki muszą być miękkie. Warto wyjąć 1-2 ziemniaki i sprawdzić czy sa już gotowe :)
  22. Czosnek można obrać i  wcinać:)
  23. Smacznego :) 






2 komentarze:

  1. Wspaniały, smakowity kurczak, na pewno zaspokoi największy głód :)

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń