niedziela, 28 października 2012

Dorsz z krewetkami pod serową kruszonką


Kolejny wpis z z mojej ulubionej książki .Z dania wychodzi 4 porcje. 1 porcja ma  287 kalorii :) fajne danie  i szybko się je robi.

Składniki

  • 100g mrożonych gotowanych obranych krewetek
  • 400g   filet z białej ryby, np dorsza bez skórki
  • 150g wędzonego  dorsza {lub białego plamiacza bez skórki( ryba dorszowata ang haddock) }
  • 400ml mleka półtłustego
  • 1 liść laurowy
  • ½ mała cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 100g mrożonego groszku
  • 2 łyżki białego wina lub wermutu
  • 40g  bułki tartej, 
  • 25g żółtego dojrzałego sera , drobno startego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tymianek , majeranek, kolendra mielona

Wykonanie:

  1. Połóż  krewetki na talerzu  i zostaw je do rozmrożenia w temperaturze pokojowej w czasie przygotowania  reszty składników.
  2.  Pokroić dorsza i białego plamiaka na  3 cm kawałki i odstawić je na bok.
  3. Wlać mleko do dużego rondla , dodać liść laurowy i cebulę, następnie  dusić na małym ogniu.
  4. Wymieszać mąkę  kukurydzianą z wodą razem w małej misce aż będzie gładka masa, a następnie wlać to do ciepłego mleka. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając
  5. stale drewnianą łyżką, aż sos zgęstnieje , ma delikatnie bulgotać , cebula ma byc miękkae. Doprawić wszystkimi przyprawami
  6. Wlać  groszek i białe wino (lub wermut) do gorącego sosu i gotować przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj kawałki ryb i gotuj  przez 2 minuty.Mieszaj .
  7.  Odsącz  krewetki z wody i dodaj je do sosu.Gotuj jeszcze przez 2 minuty,aż krewetki będą gorące a ryby ugotowane. 
  8. Mieszaj  sporadycznie aby  ryba nie rozdrobniła się za bardzo.
  9. Nastaw piekarnik na  grill ( czy tez samo górne ustawienie) na maxymalną temp dla piekarnika i naczynia czyli ok 200 stopni
  10. Przelej tą rybną miksturę do płaskiego naczynia.
  11. Wymieszaj bułkę tartą z serem i posyp  na górę dania.
  12. Wstaw do piekarnika na 5-10  minut aż ser się roztopi a panierka lekko spiecze.
  13. Można podawać  z zielonymi warzywami
  14. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń