Kolejny wpis z z mojej ulubionej książki .Z dania wychodzi 4 porcje. 1 porcja ma 287 kalorii :) fajne danie i szybko się je robi.
Składniki
- 100g mrożonych gotowanych obranych krewetek
- 400g filet z białej ryby, np dorsza bez skórki
- 150g wędzonego dorsza {lub białego plamiacza bez skórki( ryba dorszowata ang haddock) }
- 400ml mleka półtłustego
- 1 liść laurowy
- ½ mała cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki zimnej wody
- 100g mrożonego groszku
- 2 łyżki białego wina lub wermutu
- 40g bułki tartej,
- 25g żółtego dojrzałego sera , drobno startego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- tymianek , majeranek, kolendra mielona
Wykonanie:
- Połóż krewetki na talerzu i zostaw je do rozmrożenia w temperaturze pokojowej w czasie przygotowania reszty składników.
- Pokroić dorsza i białego plamiaka na 3 cm kawałki i odstawić je na bok.
- Wlać mleko do dużego rondla , dodać liść laurowy i cebulę, następnie dusić na małym ogniu.
- Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą razem w małej misce aż będzie gładka masa, a następnie wlać to do ciepłego mleka. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając
- stale drewnianą łyżką, aż sos zgęstnieje , ma delikatnie bulgotać , cebula ma byc miękkae. Doprawić wszystkimi przyprawami
- Wlać groszek i białe wino (lub wermut) do gorącego sosu i gotować przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj kawałki ryb i gotuj przez 2 minuty.Mieszaj .
- Odsącz krewetki z wody i dodaj je do sosu.Gotuj jeszcze przez 2 minuty,aż krewetki będą gorące a ryby ugotowane.
- Mieszaj sporadycznie aby ryba nie rozdrobniła się za bardzo.
- Nastaw piekarnik na grill ( czy tez samo górne ustawienie) na maxymalną temp dla piekarnika i naczynia czyli ok 200 stopni
- Przelej tą rybną miksturę do płaskiego naczynia.
- Wymieszaj bułkę tartą z serem i posyp na górę dania.
- Wstaw do piekarnika na 5-10 minut aż ser się roztopi a panierka lekko spiecze.
- Można podawać z zielonymi warzywami
- Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :