czwartek, 1 listopada 2012

Kotlety schabowe pieczone z jabłkami

To zupełna nowość w mojej kuchni , ale własnie przed chwilą okazało się że  te danie jest  bardzo pyszne a schab rozpuszcza się w ustach i nie jest suchy :) Polecam kupować schab chociaż trochę przerośnięty tłuszczem. Danie jest syte i mało kaloryczne :)

Składniki:

  • 4 grube kotlety schabowe ( grubość ok 1,50 cm)
  • przyprawy : sól morska , natka pietruszki , kurkuma , kminek mielony, kolendra mielona , pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 średnie kwaśne jabłka
Wykonanie :
  1. Kotlety schabowe dobrze natrzeć przyprawami ( z obydwu stron) i włożyć je  do szczelnie zamykanego pojemnika na co najmniej 10 godz do lodówki .
  2. Następnego dnia :
  3. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
  4. Jabłka przekroić na 4 , wydrążyć gniazda nasienne.
  5. Jabłka pokroić na cienkie plastry.
  6. Kotlety  przeciąć wzdłuż szerszej strony ( ale nie do końca)
  7. Do kotletów włożyć jak najwięcej plastrów jabłek.
  8. Schab przełożyć do rękawa  do pieczenia  (schab  musi leżeć na dole , może trzeba użyć dwóch rękawów ?) 
  9. Schab z folia położyć na blasze i piec ok 25 min
  10. Następnie zmniejszyć do temp 140 stopni i piec ok 35 min
  11. Po upieczeniu zostawić  w piekarniku chociaż na 10 min.
  12. Smacznego :) mniam......



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń