Szukałam jakieś fajnego przepisu na zapiekankę z ryżem i znalazłam tu .Ser feta dodaje super smaku . Cała moja rodzina zajadała się tą zapiekanką.
Składniki na ok 6-8 porcji :
- 200g ryżu brązowego
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 papryki, chętnie w różnych kolorach
- 200g sera feta
- 100-200 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 por
- oliwa
- tymianek , kminek mielony ,pieprz cayenne , kolendra , imbir
Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem.
Czosnek posiekać, poddusić na oliwie do miękkości. Dodać pokrojone : papryki , cebulę , por .
Jak już wszystko będzie miękkie dodać całe liście szpinaku . Poddusić aż już szpinak będzie "zwiędły" .
Wszystko doprawić 5 przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Mięso wrzucić na patelnię , rozdrobnić i dusić aż przestanie być różowe. Doprawić 5 przyprawami.
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Fetę pokroić w kostkę albo ugnieść widelcem.
W naczyniu do zapiekania wymieszać wszystko.
Wstawić do piekarnika, zapiekać ok. 15 minut.
Uwielbiam zapiekanki ryżowe ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki! Przyznam jednak, że dawno nie zapiekałam fety...
OdpowiedzUsuńprzyjemna całkiem :)
OdpowiedzUsuńsądząc po składnikach musi być pyszna.
OdpowiedzUsuń