wtorek, 18 września 2012

Sos beszamelowy

Wczoraj zrobiłam szybką zapiekankę z makaronem ( makaron , pierś z indyka podsmażona w przyprawach , papryka, ogórki konserwowe ,  żółty ser no i ten sos beszamelowy). Przepis na sos  muszę koniecznie zapisać .

Składniki :

  • 50 gram masła
  • 40 g mąki ( 2 pełne łyżki)
  • ok 450 ml mleka 
  • mielona gałka muszkatołowa 

Wykonanie:


  1. Delikatnie rozpuść pozostałe masło w rondelku. Zdejmuj z ognia
  2. Wsyp powoli  mąkę i mieszkaj. Gotuj 1 min.
  3. Zdejmij z ognia , dodawaj powoli  mleko i mieszaj cały czas aby powstał gładki sos.
  4. Postaw rondel na ogniu  aż mikstura zgęstnieje. Mieszaj.  To trochę trwa .Powinno trochę bulgotać .
  5. Dodaj  gałkę muszkatołową 



3 komentarze:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń