Pierwszy raz robiłam zapiekankę z kaszą jaglaną. Wyszła bardzo smaczna, choć trochę za sucha , może to wina mięsa mielonego indyczego ? Może lepiej było dodać mięso wieprzowe ? Sprawdzę to następnym razem :) Przypraw należy dodać sporo .Znalazłam ten przepis tutaj , który oczywiście troszkę zmodyfikowałam:)
Składniki:
- 250 g indyczego mięsa mielonego
- 2 jajka
- 125 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju
- 125 g zielonego groszku z puszki
- 1 cebula - posiekać
- 2 spore ząbki czosnku - posiekać
- 1 puszka czerwonej fasoli ( najlepiej w sosie chili ) =ok 220 gr
- sól ,tymianek , kminek mielony , pieprz cayenne , kolendra mielona
Wykonanie:
- Kaszę ugotować w podwójnej ilości wody ( czyli ok 250ml) z dodatkiem oleju .
- W sporej misce połączyć mięso, cebulę, czosnek, 2 żółtka, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
- Piekarnik wstawić na 180 stopni
- Fasolę porządnie odsączyć, trochę opłukać i razem z kaszą i groszkiem domieszać do mięsa.
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem pieprzu cayenne, delikatnie połączyć z mięsną masą.
- Masę przełożyć do wysmarowanej oliwą formy lub wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec 40 min ( dla mięsa wieprzowego ok 50 minut)
- Smacznego życzę
Ale pycha :)
OdpowiedzUsuń