wtorek, 25 września 2012

Zapiekanka mięsna z kaszą jaglaną


Pierwszy raz robiłam zapiekankę z kaszą jaglaną. Wyszła bardzo smaczna, choć trochę za sucha , może to wina mięsa mielonego indyczego ? Może lepiej było dodać mięso wieprzowe ? Sprawdzę to następnym razem :) Przypraw należy dodać sporo .Znalazłam ten przepis tutaj  , który oczywiście troszkę zmodyfikowałam:)

Składniki:
  • 250 g indyczego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 125 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oleju
  • 125 g  zielonego groszku z puszki 
  • 1 cebula - posiekać
  • 2 spore ząbki czosnku - posiekać
  • 1 puszka  czerwonej fasoli ( najlepiej w sosie chili ) =ok 220 gr
  • sól ,tymianek , kminek mielony , pieprz  cayenne , kolendra mielona

Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować w podwójnej ilości wody ( czyli ok 250ml)  z dodatkiem oleju .
  2. W sporej misce połączyć mięso, cebulę, czosnek, 2 żółtka, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
  3. Piekarnik wstawić na 180 stopni
  4. Fasolę porządnie odsączyć, trochę opłukać i razem z kaszą i  groszkiem domieszać do mięsa.
  5. Białka ubić na sztywno z dodatkiem pieprzu cayenne, delikatnie połączyć z mięsną masą. 
  6. Masę przełożyć do wysmarowanej oliwą formy lub wyłożonej papierem do pieczenia 
  7. Piec 40 min ( dla mięsa wieprzowego ok 50 minut)
  8. Smacznego życzę




1 komentarz:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń