Składniki:
- 500 g mięsa z kością
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- 6 ziemniaków
- 1 por
- 2 długie ogórki szklarniowe
- 2 cytryny
- śmietana słodka 18%
- Ziele angielskie , liść laurowy , pieprz , kolendra mielona , kurkuma , majeranek , kminek mielony , natka pietruszki
Wykonanie:
- Do garnka a najlepiej szybkowara wlać ok 3 l wody
- Włożyć mięso oraz przyprawy , zamknąć szybkowar i gotować ok 30 min ( w normalnym garnku ok 1,5 godz - ja tak zawsze długo gotuję mięso z kością wtedy jest taka mini galareta a to jest zdrowe dla kości i stawów dzieci i dorosłych)
- Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa : marchew , ziemniaki , pietruszka , seler oraz pokrojony drobno por .
- Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
- Gotować do miękkości warzyw ( sprawdzam na marchewce)
- Jak warzywa będą już miękkie , dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn
- Zabielić śmietaną
- Zajadać się ze smakiem
Pycha, uwielbiam ogórkową :)
OdpowiedzUsuń