poniedziałek, 17 września 2012

Kwaśna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zachciało się nam ostatnio kwaśnej ogórkowej. Tylko był mały kłopot -nie mamy gdzie kupić dobrych ogórków kiszonych. Na ratunek przyszły ogórki szklarniowe i cytryna. Zapraszam :)

Składniki:

  • 500 g mięsa z kością 
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera
  • 6 ziemniaków
  • 1 por
  • 2 długie ogórki szklarniowe 
  • 2 cytryny
  • śmietana słodka 18%
  • Ziele angielskie , liść laurowy , pieprz , kolendra mielona , kurkuma , majeranek , kminek mielony , natka pietruszki 
Wykonanie:
  • Do garnka a najlepiej szybkowara wlać ok 3 l wody 
  • Włożyć mięso oraz przyprawy , zamknąć szybkowar i gotować ok 30 min ( w normalnym garnku ok 1,5 godz - ja tak zawsze długo gotuję mięso z kością wtedy jest taka mini galareta a to jest zdrowe dla kości i stawów dzieci i dorosłych)
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa : marchew , ziemniaki , pietruszka , seler oraz pokrojony drobno por .
  • Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy. 
  • Gotować do miękkości warzyw ( sprawdzam na marchewce)
  • Jak warzywa będą już miękkie , dodać  sok wyciśnięty z 2 cytryn 
  • Zabielić śmietaną
  • Zajadać się ze smakiem

1 komentarz:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń