środa, 5 września 2012

Tatar z łososia

Wczoraj wieczorem u nas w domu gościł łosoś :) Mój mąż własnoręcznie wykonał tatara , którego idealnie doprawił .... Mniamm ...

Składniki  na 4 duże  porcje:

  • 500 g łososia lekko wędzonego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 żółtka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 cebule ( ja dałam szalotkę ale zwykła cebula jest chyba lepsza)
  • 4 łyżki kaparów
  • Pieprz czarny , pieprz cayenne , kolendra mielona , sól 
  • chili
  • natka pietruszki

Wykonanie :
  1. Łososia obedrzeć ze skóry. Idealnie sprawdza się do tego długi nóż.
  2. Pokroić go na kawałki  , dodać oliwę i zmiksować
  3. Dodać  pieprz czarny , pieprz cayenne , kolendrę mieloną , sól i miksować jeszcze chwileczkę
  4. Uformować kule i lekko spłaszczyć ręką. Zrobić wgłębienie na żółtko
  5. Na talerzyku położyć tą kulę z łososia do wgłębienia położyć żółtko i posypać lekko chili 
  6. Obok łososia położyć  kapary , drobno pokrojonego ogórka  , bardzo drobno pokrojoną cebulę 
  7. Posypać drobno pokrojoną  natką pietruszki 
  8. Można zajadać się ze smakiem  czego wam życzę:)



4 komentarze:

  1. Własnie takiego łososia kupuję w Lidu i robię ten pyszny tatar,wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo bardzo lubię łososia, ale tatara jeszcze nie próbowałam robić :) wygląda bardzooo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń