Składniki:
- 500 g mięsa z kością
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- 3 buraki ( użyj rękawiczek do ich krojenia)
- 1 por
- 500 gram pokrojonej piersi z indyka
- ok 250 gram fasoli jaś ( u mnie z puszki)
- śmietana słodka 18%
- Ziele angielskie , liść laurowy , pieprz , kolendra mielona , kurkuma , majeranek , kminek mielony , natka pietruszki
Wykonanie:
- Do garnka a najlepiej szybkowara wlać ok 3 l wody
- Włożyć mięso z kością , pokrojone w paseczki buraczki oraz przyprawy , zamknąć szybkowar i gotować ok 30 min ( w normalnym garnku ok 1,5 godz - ja tak zawsze długo gotuję mięso z kością wtedy jest taka mini galareta a to jest zdrowe dla kości i stawów dzieci i dorosłych)
- Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa : marchew , ziemniaki , pietruszka , seler oraz pokrojony drobno por .
- Dodać ok 500 gr pokrojonej piersi z indyka
- Gotować do miękkości warzyw ( sprawdzam na marchewce)
- Dodać fasolę
- Zabielić śmietaną ( można już na talerzach )
- Zajadać się ze smakiem
Nigdy nie jadłam, ale skoro tak zachwalasz, to spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńNie ma informacji z jakim ciśnieniem trzeba gotować. Rozumiem, że mięso i buraki na dwójce, a później?
OdpowiedzUsuńJa biorę się do gotowania używając za każdym razem poziomu drugiego.
Dziękuję za przepis.
Nie ma informacji z jakim ciśnieniem trzeba gotować. Rozumiem, że mięso i buraki na dwójce, a później?
OdpowiedzUsuńJa biorę się do gotowania używając za każdym razem poziomu drugiego.
Dziękuję za przepis.