poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Papryka faszerowana tuńczykiem i ryżem

Wow , zrobiłam to po raz  kolejny  :) Na dodatek wyszły bardzo smaczne :)
Wcześniej użyłam ryżu basmati i nie był dobry wybór. Dziś dodałam ryż kleisty i to był wyborny wyrób :)


Potrzebujemy:

  • 4 papryki ( mogą być te podłużne)
  • 150 g ryżu najlepiej  kleistego
  • 185 g tuńczyka w sosie własnym ( 1 puszka)
  • 40 g kukurydzy ( 2 łyżki)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • tymianek ,kminek mielony .pieprz czarny , pieprz cayenne 
Wykonanie:

  • Ugotować ryż
  • Piekarnik włączyć na 200 stopni
  • Patelnię nagrzać
  • Cebulę pokroić drobniutko i poddusić na patelni
  • Do miski wrzucić : ugotowany ryż , odsączonego tuńczyka , kukurydzę , cebulę , przyprawy i dobrze wymieszać.
  • Rozrobić mleko z mąką ziemniaczaną i dodać to miski.
  • Paprykom obciąć czubki , wydrążyć gniazda nasienne 
  • Nadziać papryki nadzieniem delikatnie je ubijając 
  • Wstawić do żaroodpornego naczynia 
  • Piec 35-40 min 
Smacznego



Paprykujemy 3

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam ostatnio dania ryżowe z kukurydzą i innymi dodatkami. Dodaję blog do obserwowanych, więc będę stałą czytelniczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie, uwielbiam wszelkie warzywne nadziewania :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego nadzienia jeszcze nie próbowałam, wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lekko, a zarazem sycąco. podoba mi się ;]

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń