Wcześniej użyłam ryżu basmati i nie był dobry wybór. Dziś dodałam ryż kleisty i to był wyborny wyrób :)
Potrzebujemy:
- 4 papryki ( mogą być te podłużne)
- 150 g ryżu najlepiej kleistego
- 185 g tuńczyka w sosie własnym ( 1 puszka)
- 40 g kukurydzy ( 2 łyżki)
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki mleka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- tymianek ,kminek mielony .pieprz czarny , pieprz cayenne
Wykonanie:
- Ugotować ryż
- Piekarnik włączyć na 200 stopni
- Patelnię nagrzać
- Cebulę pokroić drobniutko i poddusić na patelni
- Do miski wrzucić : ugotowany ryż , odsączonego tuńczyka , kukurydzę , cebulę , przyprawy i dobrze wymieszać.
- Rozrobić mleko z mąką ziemniaczaną i dodać to miski.
- Paprykom obciąć czubki , wydrążyć gniazda nasienne
- Nadziać papryki nadzieniem delikatnie je ubijając
- Wstawić do żaroodpornego naczynia
- Piec 35-40 min
Smacznego
Uwielbiam ostatnio dania ryżowe z kukurydzą i innymi dodatkami. Dodaję blog do obserwowanych, więc będę stałą czytelniczką ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję , miło mi :)
UsuńSmakowicie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńbo są bardzo smaczne :)
UsuńTo coś dla mnie, uwielbiam wszelkie warzywne nadziewania :P
OdpowiedzUsuńja tez zaczęłam je uwielbiać
UsuńTakiego nadzienia jeszcze nie próbowałam, wszystko przede mną :)
OdpowiedzUsuńPolecam , pyszne
Usuńbardzo lekko, a zarazem sycąco. podoba mi się ;]
OdpowiedzUsuńZapraszam do wykonania :)
OdpowiedzUsuń