Już od dawna "chodził" za mną budyń , ale nie wiedziałam ze jego przyrządzenie jest takie łatwe:) Na szczęście czasem też piekę , to tam też zaglądam :)
- 1 litr mleka migdałowego ( można dodać zwykłe mleko + np esencja waniliowa)
- 0,5 cm masła z wąskiej strony ( czyli około 2 łyżek)
- ew. 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
Odlać szklankę mleka . Resztę zagotować z masłem i cukrem
Zimnej szklankę mleka przelać do większego dzbanka oraz dodać mąkę i żółtka. Wymieszać blenderem.
Zagotowane mleko odstawić z gazu , wlewać powoli miksturę cały czas mieszając.
Zmniejszyć gaz do minimum. Postawić budyń na gazie.
Gotować przez ok 1 min delikatnie mieszając.
Z 1 litra mleka wychodzi około 3 słusznych salaterek budyniu , który można polać swoim ulubionym sokiem
Smacznego :)
Byduń migdałowy to muzyka dla mojego podniebienia ;)
OdpowiedzUsuńTo musi smakować genialnie. Robię ten Twój budyń, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze nigdy migdałowego, a chętnie bym spróbowała :) Esy floresy z soku jeszcze dodają fantazyjności.
OdpowiedzUsuń