poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Prosty domowy budyń migdałowy


Już od dawna "chodził" za mną budyń , ale nie wiedziałam ze jego przyrządzenie jest takie łatwe:) Na szczęście czasem też piekę , to tam  też zaglądam :)

  • 1 litr  mleka migdałowego ( można dodać zwykłe mleko + np  esencja waniliowa)
  • 0,5 cm masła z wąskiej strony ( czyli około 2 łyżek)
  • ew. 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka


Odlać szklankę mleka  . Resztę  zagotować  z masłem i cukrem
Zimnej szklankę mleka przelać do większego dzbanka  oraz dodać mąkę i żółtka. Wymieszać blenderem.
Zagotowane mleko odstawić z gazu , wlewać powoli miksturę cały czas mieszając.
Zmniejszyć gaz do minimum. Postawić budyń na gazie.
Gotować przez ok 1 min delikatnie mieszając.
Z 1 litra mleka wychodzi około 3 słusznych salaterek budyniu , który można polać swoim ulubionym sokiem

Smacznego :)



Domowy Wyrób Smaki naszego dzieciństwa

3 komentarze:

  1. Byduń migdałowy to muzyka dla mojego podniebienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi smakować genialnie. Robię ten Twój budyń, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze nigdy migdałowego, a chętnie bym spróbowała :) Esy floresy z soku jeszcze dodają fantazyjności.

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń