Kolejna moja próba upieczenia smaczego chleba udała się znakomicie. Do każdego wypieku staram się dodać coś nowego i zdrowego a na dodatek smacznego.
Maka biała chlebowa ( chyba typ 750) ma tylko 3,1 grama błonnika/100 gram mąki
natomiast
natomiast
Mąka ciecierzycowa (eng : gram flour ) ma 9.7 grama błonnika/100 gram mąki
także warto ją dodawać do chleba
także warto ją dodawać do chleba
Rano wyjęłam zakwas chlebowy z lodówki ( przepis na zakwas – klik)
Po 2 godz dodałam pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki wody , zamieszałam i odstawiłam
Po 3 godz przystąpiłam do produkcji chleba.
Do miski wlałam
310 gram zakwasu
500 gram białej mąki chlebowej (Strong White Bread Flour )
110 gram mąki ciecierzycowej
4 gramy kminku + kminek mielony oraz imbir mielony
Zmiksowałm to miskerem i bardzo powoli dodawałam wody w temp pokojowej ( ok 150 ml – ale nie sugerujcie się ilością , raczej patrzcie na konsystencję ciasta, czasem wystraczy mniej wody a czasem trzeba dodać wiecej , wszystko zależy od tego jaki macie zakwas i mąkę)
Miksowałam to ok 3 minut i w wyszło mi takie kleiste coś :
Następnie przykryłam ciasto ściereczką i zostawiłam , aby odpoczęło czyli jest to I rośniecie i po 20 miutach ciasto wyglądało tak:
Parę razy zamieszałam ciasto łyżką ,
następnie przykryłam ciasto folią przezroczysta i 2 godz ciasto wyglądało tak
Znowu parę razy zamieszałam ciasto łyżką ,
następnie przykryłam ciasto folią przezroczysta i 2 godz ciasto wyglądało tak
Kolejny raz parę razy zamieszałam ciasto łyżką ,
następnie przykryłam ciasto folią przezroczysta i 1 godz ciasto wyglądało tak
Kolejny raz parę razy zamieszałam ciasto łyżką ,
następnie przykryłam ciasto folią przezroczysta i 1 godz ciasto wyglądało tak
Ciasto przełożyłam do foremek , i oczywiście przykryłam je folią . Trzymałam foremki już w piekarniku , bo tam jest stała temperatura.
Po 1 godz i 15 minutach ciasto wyrosło tak:
Na dól piekarnika wstawiłam blaszkę , do której wlałam szklankę wody. Skórka chleba jest wtedy miękka.
Chleby piekłam w 200 stopniach przez 30 minut,
podczas pieczenia jeszcze ładnie wyrosły
Chleb wyjęłam na kratkę i przykryłam ściereczką i tak je studziłam.
Jak wystygły trzymam je zawienięte w ściereczeki w piekarniku, Długo zachowują świeżość.
ps. Chleb na zakwasie powinien mieć
Pierwsze rośnięcie tj odpoczywanie ok 20-30 minut
Póżniej powinnien rosnąć minimum 4-6 godz i dobrze jest w tym czasie parę razy ciasto przemieszać. Za każdym razem coraz ładniej wyrasta.
Smacznego :)
Musi być pyszny!:)
OdpowiedzUsuńBoskie foremki! No i chleb - rewelacja!
OdpowiedzUsuń