piątek, 17 lipca 2015

Muffinki z suszonym mango


Składniki na 12 sztuk:


  • 300 gram mąki pszennej np. tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 70 gram cukru brzozowego  ( ew. 175 g białego cukru)
  • 1 szklanka posiekanej suszonego mango ( namoczonego 24 h wcześniej )
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 125 gram oleju kokosowego lub masła, roztopionego
  • 12 kawałków czekolady ( opcjonalnie) 

Przepis :( wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej)

  1. Mango namoczyć przynajmniej 12 h wcześniej.Po tym czasie odsączyć mango.
  2. W  jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier brzozowy, mango.
  3. W drugim mokre - roztrzepane jajka, roztopione i olej kokosowy ( lub wystudzone masło), jogurt
  4.  Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników (nie mieszać mikserem) .
  5. Foremę do muffinów/babeczek wyłożyć papilotkami.
  6. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości papilotek.
  7. Do każdego muffinka można włożyć kawałek czekolady
  8. Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.
  9. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego :)

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com ( lekko zmieniony)





1 komentarz:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń