- 225 g zakwasu żytniego
- 450 g letniej wody lub mleka
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki żytniej jasnej
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1.5 łyżeczki ( 6 g) drożdży suchych
- Opcjonalnie : błonnik , chia seeds lub inne nasiona ( daję około 3/4 szklanki)
- Jajko do posmarowania ( temp pokojowa)
Wykonanie :
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać ciasto przez około 7 min.
- Powinno być luźne i miękkie.
- Misę nakryć folią , odstawić na 10 min aby ciasto odpoczęło.
- Wyrabiać 5 min aż ciasto będzie elastyczne.
- Przełożyć do foremek i nakryć folią .
- Zostawić na ok 2-2,5 godz do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Bezpośrednio przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem aby skórka była chrupiąca. Na dole piekarnika można wstawić naczynie z gorącą wodą aby skórka była miękka.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 240ºC na ok 40-45 min aż do zbrązowienia skórki.
- Studzić na kratce.
Chleb wygląda smakowicie! Dzięki za przepis :) Z mojej strony miłośnikom własnego chleba mogę polecić książkę Jeffreya Hamelmana "Chleb", a w niej sporo przepisów na własne chlebowe wypieki.
OdpowiedzUsuń