piątek, 8 maja 2015

Ciasto tort mega czekoladowy

Szukałam prostego przepisu na pyszne ciasto czekoladowe , które może być tortem. Znalazłam  na stronie mojewypieki.com:)
Smak jest bardzo bardzo czekoladowy   :) Ciasto jest super lekkie :) Krem superrr czekoladowy :)






Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej 
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g karob lub kakao dobrej jakości
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 ml kwaśnej śmietany


  1. Wszystkie składniki ciasta należy umieścić w jednym naczyniu i zmiksować na gładką, gęstą masę.
  2. Masa jest bardzo, bardzo gęsta, dlatego tak ważne jest dokładne usunięcie wszystkich grudek.
  3. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 20 cm, to wyłożyć je papierem, do każdej nałożyć połowę masy i piec około 20 - 27 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
  4. Jeśli nie posiadamy - jak ja - druga część ciasta spokojnie czeka, aż upieczemy pierwszą. Ciasto podczas pieczenia popęka, absolutnie się tym nie martwić, to normalne, masa wyrówna wszystkie niedoskonałości.


Składniki na masę kremową:

  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka golden syrup (można zastąpić płynnym miodem)
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


  1. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Ostudzić. 
  3. Dodać golden syrup, kwaśną śmietanę i wanilię. 
  4. Do osobnego naczynia przesiać cukier puder, by usunąć grudki. 
  5. Wszystko razem połączyć, najlepiej mikserem (użyłam blendera), masa powinna być idealnie gładka! Jeśli bedziecie uważać, że masa jest zbyt gęsta, można dodać łyżeczkę wrzącej wody: masa powinna być na tyle rzadka, by dać sie dobrze rozprowadzić po cieście i na tyle gęsta, by z niego nie spływać - ja to pominęłam, masa była ok.



Upieczone ciasto wystudzić. Jedną część ułożyć na talerzu/tortownicy, na nią rozsmarować 1/3 masy (zostawiając po 2 cm od brzegu, by masa nie wypłynęła, po nałożeniu drugiej części ciasta), przykryć drugim krążkiem. Na górze rozsmarować kolejną 1/3 masy, a boki pokryć pozostałą 1/3. Można udekorowac , co będę robić następnym razem :P Pewnie dodam truskawki :P

Smacznego :)

Polecam obejrzeć jak te ciasto robi Nigella :



2 komentarze:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń