Smak jest bardzo bardzo czekoladowy :) Ciasto jest super lekkie :) Krem superrr czekoladowy :)
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g karob lub kakao dobrej jakości
- 175 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 ml kwaśnej śmietany
- Wszystkie składniki ciasta należy umieścić w jednym naczyniu i zmiksować na gładką, gęstą masę.
- Masa jest bardzo, bardzo gęsta, dlatego tak ważne jest dokładne usunięcie wszystkich grudek.
- Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 20 cm, to wyłożyć je papierem, do każdej nałożyć połowę masy i piec około 20 - 27 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
- Jeśli nie posiadamy - jak ja - druga część ciasta spokojnie czeka, aż upieczemy pierwszą. Ciasto podczas pieczenia popęka, absolutnie się tym nie martwić, to normalne, masa wyrówna wszystkie niedoskonałości.
Składniki na masę kremową:
- 75 g miękkiego masła
- 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka golden syrup (można zastąpić płynnym miodem)
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Ostudzić.
- Dodać golden syrup, kwaśną śmietanę i wanilię.
- Do osobnego naczynia przesiać cukier puder, by usunąć grudki.
- Wszystko razem połączyć, najlepiej mikserem (użyłam blendera), masa powinna być idealnie gładka! Jeśli bedziecie uważać, że masa jest zbyt gęsta, można dodać łyżeczkę wrzącej wody: masa powinna być na tyle rzadka, by dać sie dobrze rozprowadzić po cieście i na tyle gęsta, by z niego nie spływać - ja to pominęłam, masa była ok.
Upieczone ciasto wystudzić. Jedną część ułożyć na talerzu/tortownicy, na nią rozsmarować 1/3 masy (zostawiając po 2 cm od brzegu, by masa nie wypłynęła, po nałożeniu drugiej części ciasta), przykryć drugim krążkiem. Na górze rozsmarować kolejną 1/3 masy, a boki pokryć pozostałą 1/3. Można udekorowac , co będę robić następnym razem :P Pewnie dodam truskawki :P
Smacznego :)
Polecam obejrzeć jak te ciasto robi Nigella :
Mmm, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJuż nie ma ::)
OdpowiedzUsuń