- 135 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką
- 145 g płatków owsianych, tradycyjnych
- 4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion) ang .psyllium seed husks
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego (lub szczypta stewi)
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee
- 350 ml wody
- 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska) opcjonalnie
- W naczyniu wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól, chia.
- W drugim naczyniu wymieszać wodę z syropem klonowym i olejem.
- Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać 1-2 łyżkę wody.
- Masę przełożyć do małej keksówki (może być silikonowa),
- Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).
- Piec w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut.
- Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić !
- Może być przechowywany w temperaturze pokojowej do 5 dni, dobrze znosi mrożenie.
Smacznego :)
Zdródła :
http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb,-ktory-odmienia-zycie
http://mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/
muszę zrobic, bo wygląda rewelacyjnie ;))
OdpowiedzUsuń