środa, 5 czerwca 2013

Klopsy ziemniaczano - selerowe

Klopsy ziemniaczane to fajna alternatywa dla zwykłego ziemniaczanego puree a przy okazji można dodać jeszcze jakieś warzywko . Warzywa można ugotować dzień wcześniej .

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków 
  • 400 g selera 
  • 2 jajka
  • przyprawy : liść laurowy , ziele angielskie , pieprz
Wykonanie :
  1. Ziemniaki i seler ugotować w wodzie z przyprawami. Ostudzić i zmielić lub dobrze przecisnać przez praskę do ziemniaków.
  2. Dodać do tej masy 2 jajka i ew. jeszcze  jakieś ostre przyprawy. Dobrze wymieszać. 
  3. Piekarnik nastawić na 200 stopni
  4. Formować małe kulki i układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 min.
  6. Pulpety są dobre na ciepło  i na zimno , zwłaszcza z jajkiem sadzonym i dobrą sałatką :)
  7. Smacznego
EE syns free

1 komentarz:

  1. ah ale się nabrałam..sądziłam że to ciasteczka!:)

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń