poniedziałek, 21 stycznia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem tzw Salmon pie

Od dłuższego czasu chodziła za mną ta zapiekanka , ale jako że mam awersję to obierania ziemniaków , to nie chciało mi się jej robić ... ale zaczęłam gotować ziemniaki w mundurkach i awersja minęła :) Ja zrobiłam tą zapiekankę z łososiem ale każda inna ryba powinna też być dobra w tej delikatnej w smaku zapiekance :)

Składniki:

  • 7 średnich ziemniaków ( może być więcej)
  • 1 marchewka
  • 2 szt łodyg selera naciowego
  • 2 cebule
  • 1 szt brokuł
  • 500 g łososia 
  • łyżka masła
  • trochę mleka ok 2 łyżek
  • olej rzepakowy
  • Sok z połowy cytryny
  • przyprawy : liść laurowy , ziele angielskie ,  sól morska , natka pietruszki , tymianek , kminek mielony , pieprz czarny zmielony , kolendra mielona , imbir
Wykonanie:
  1. Do garnka z gorącą wodą wrzucić umyte ale nieobrane ziemniaki  oraz liść  laurowy i ziele angielskie , sól morską .
  2. Gotować do miękkości 
  3. Na parze ugotować łososia ( zaledwie parę minut)
  4. Zdjąć skórę z łososia
  5. Brokuła ugotować na parze
  6. Na tarce zetrzeć : marchew , łodygi selera oraz cebulę
  7. Do naczynia żaroodpornego ( wysmarowanego tłuszczem) położyć łososia i rozdrobnić do widelcem
  8. Skropić sokiem z połowy cytryny ( uwaga na pestki)
  9. Położyć na to warzywa 
  10. Posypać przyprawami , lekko wymieszać nie naruszając łososia
  11. Polać ok 1 łyżką oleju
  12. Piekarnik wstawić na 200 stopnii
  13. Ziemniaki obrać i włożyć z powrotem do garnka aby je odparować
  14. Do garnka z ziemniakami dodać masło i mleko 
  15. Ziemniaki dobrze ubić tłuczkiem do ziemniaków
  16. Utłuczone ziemniaki ułożyć na warzywach  
  17. Podziobać trochę widelcem te ziemniaki
  18. Polać olejem 
  19. Wstawić  do nagrzanego piekarnika  i piec 40-45 min aż góra będzie ładnie przypieczona.
  20. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń