Składniki:
- 7 średnich ziemniaków ( może być więcej)
- 1 marchewka
- 2 szt łodyg selera naciowego
- 2 cebule
- 1 szt brokuł
- 500 g łososia
- łyżka masła
- trochę mleka ok 2 łyżek
- olej rzepakowy
- Sok z połowy cytryny
- przyprawy : liść laurowy , ziele angielskie , sól morska , natka pietruszki , tymianek , kminek mielony , pieprz czarny zmielony , kolendra mielona , imbir
Wykonanie:
- Do garnka z gorącą wodą wrzucić umyte ale nieobrane ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie , sól morską .
- Gotować do miękkości
- Na parze ugotować łososia ( zaledwie parę minut)
- Zdjąć skórę z łososia
- Brokuła ugotować na parze
- Na tarce zetrzeć : marchew , łodygi selera oraz cebulę
- Do naczynia żaroodpornego ( wysmarowanego tłuszczem) położyć łososia i rozdrobnić do widelcem
- Skropić sokiem z połowy cytryny ( uwaga na pestki)
- Położyć na to warzywa
- Posypać przyprawami , lekko wymieszać nie naruszając łososia
- Polać ok 1 łyżką oleju
- Piekarnik wstawić na 200 stopnii
- Ziemniaki obrać i włożyć z powrotem do garnka aby je odparować
- Do garnka z ziemniakami dodać masło i mleko
- Ziemniaki dobrze ubić tłuczkiem do ziemniaków
- Utłuczone ziemniaki ułożyć na warzywach
- Podziobać trochę widelcem te ziemniaki
- Polać olejem
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 min aż góra będzie ładnie przypieczona.
- Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :