To najpyszniejszy jabłecznik jaki jadłam ...Polecam
Składniki:
- 2 średnie jajka
- 100 gram cukru
- 75 gram roztopionego masła
- Imbir 1 płaska łyżeczka
- Cynamon 1 albo 2 łyżeczki
- Sól szczypta
- Mąka tortowa 100 gram
- proszek do pieczenia 1 płaskie łyżeczki
- kurkuma 1/3 łyżeczki
- Jabłka soczyste winne i dojrzałe 3-4 szt.
- Pół słoiczka dżemu ananasowego nisko-słodzonego ( oczywiście może być inny)
Wykonanie:
- Wlać do robota kuchennego
- i dobrze ubić 2 średnie jajka z 100 gramami cukru .
- Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywając pracy robota 75 gram roztopionego masła oraz płaską łyżeczkę imbiru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli.
- .Kolejno dodać 100 gram mąki tortowej wymieszanej z12 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczką kurkumy .
- .Ciasto wlać do foremki silikonowej np chlebowej
- Włączyć piekarnik na 180 stopni
- Na ciasto ułożyć na sztorc o 3-4 drobno pokrojone w plasterki jabłek.
- Posypać grubo cynamonem
- Piec w temp 180 stopni przez około 30 min ( sprawdzić patyczkiem- suchy oznacza ,że ciasto jest gotowe)
wygląda super, do zaakceptowania w akcji Gotuj sezonowo potrzebny jest jeszcze logo tej akcji gdzieś na blogu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPlacek pycha!! Ja jeszcze dodałam rozgrzany miód z cynamonem:)
OdpowiedzUsuń