niedziela, 20 stycznia 2013

Jabłecznik z dżemem - prosty i szybki


To najpyszniejszy jabłecznik jaki jadłam ...Polecam 

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • 100 gram cukru
  • 75 gram roztopionego masła
  • Imbir 1  płaska łyżeczka
  • Cynamon   1 albo 2  łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Mąka  tortowa  100 gram
  • proszek do pieczenia 1 płaskie łyżeczki
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 3-4 szt.
  • Pół  słoiczka dżemu ananasowego nisko-słodzonego ( oczywiście może być inny) 


Wykonanie:

  1. Wlać do  robota kuchennego
  2. i dobrze ubić 2 średnie jajka z  100 gramami  cukru .
  3. Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywając pracy robota  75 gram roztopionego masła oraz płaską łyżeczkę imbiru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. 
  4. .Kolejno dodać 100 gram mąki tortowej wymieszanej z12 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczką kurkumy .
  5. .Ciasto wlać do foremki silikonowej np chlebowej 
  6. Włączyć piekarnik na 180 stopni
  7. Na ciasto ułożyć na sztorc o 3-4 drobno pokrojone w plasterki jabłek.
  8. Posypać grubo cynamonem
  9. Piec w temp 180 stopni przez około  30 min ( sprawdzić patyczkiem- suchy oznacza ,że ciasto jest gotowe)


Szybkie ciasta - edycja karnawałowa

2 komentarze:

  1. wygląda super, do zaakceptowania w akcji Gotuj sezonowo potrzebny jest jeszcze logo tej akcji gdzieś na blogu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Placek pycha!! Ja jeszcze dodałam rozgrzany miód z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń