Składniki
- 200g ciasta francuskiego
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 jajka ( 5 jest idealnie)
- 75 ml śmietany 18%
- przyprawy : majeranek , kminek mielony , imbir , pieprz cayenne , sól morska , natka pietruszki
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać na 200 stopni
- Tortownicę/formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem
- Ciasto rozłożyć na tortownicy i wyłożyć troszkę na brzegi
- Ciasto piec 10 min
- Brokuły i seler naciowy ugotować na parze
- Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć
- Lekko ugotowany seler naciowy wyjąć z garnka , drobno pokroić i dodać do cebuli. Smażyć.
- Do warzyw dodać wszystkie przyprawy
- Jajka wybić do miski , dobrze rozbełtać i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać
- Na ciasto francuskie wyłożyć brokuły oraz cebulę z selerem i zalać jajkami ze śmietaną
- Piec ok 30 min
- Smacznego wam życzą dwa obżartuchy , w tym jeden prawie 3 latek, któremu niesamowicie smakowała ta tarta.

Wypróbowałam- pychota:)było
OdpowiedzUsuńJa dodałam do farszu jeszcze pomidorki koktajlowe i groszek zielony:)