Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kapusta np włoska
- 3 cebule
- 1 por
- 400 gr boczku
- przyprawy: kurkuma , kminek mielony , liść laurowy , ziele angielskie, pieprz , kolendra , sól morska , natka pietruszki
- Olej do smażenia ( np rzepakowy)
- 3 jajka
Wykonanie:
- Do gorącej wody wrzucić kurkuma , kminek mielony , liść laurowy , ziele angielskie i 1 kg umytych i nieobranych ziemniaków
- Gotować do miękkości (5-7 min w szybkowarze lub ok 15-20 min w garnku)
- Cebulę drobno pokroić , podsmażyć i poddusić ,Dodać do niej przyprawy :pieprz , kolendra
- Boczek pokroić w drobną kostkę
- Na drugiej patelni dobrze podsmażyć boczek
- Kapustę drobno pokroić i wrzucić do wrzątku . Pogotować 5-7 minut.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić , zalać gorącą wodą aby szybciej ostygły.
- Ziemniaki obrać i ubić tłuczkiem do ziemniaków lub pokroić w plastry
- Wstawić piekarnik na 200 stopnii
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem
- Do naczynia włożyć połowę ziemniaków , poł boczku , poł cebulu ,całą kapustę ,poł boczku , pół cebuli , poł ziemniaków
- Ziemniaki jeżeli są utuczone , to na górnej warstwie porobić trochę dziur za pomocą łyżki
- Jajka dobrze rozbełtać
- Do jajek dodać :pieprz , kolendra , sól morska , natka pietruszki
- Zalać wszystko jajkami
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30min
- Po 30 min można zajadać się z wielkim smakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :