Nikt nie wie dlaczego te danie się tak nazywa ale prawie każdy wie jak smakuje :) Moja wersja smakuje wyśmienicie , miedzy innymi dlatego ze wszystkie warzywa kroję w drobne słupki , nie ścieram ich na tarce . Ryba świeża smakuje cudnie ale czasem nie mamy wyjscia i trzeba do przepisu dodać rybę mrożoną. Jest to wersja z mojego rodzinnego domu a wiadomo , ze mama zawsze gotuje najlepiej :)
Składniki na dużo porcji :
- 2 kg marchwi
- 2 kg pietruszki
- Duzy seler ok 2 kg
- przecier pomidorowy 200g
- 4 cebule
- przyprawy : ziele angielskie , czarny pieprz w ziarenkach , liść laurowy, kolendra mielona , imbir mielony , kurkuma ( mało), sól morska
- 1,5 kg świeżej ryby np dorsz
- olej np rzepakowy
Wykonanie :
- Marchew , pietruszkę ,seler obrać , umyć i pokroić w drobne słupki
- Wrzucić do dużego płaskiego garnka np brytfanna
- Dodać łyżeczkę oleju i zalać wodą na ok 1 cm od dna
- Wstawić na gaz
- Cebulę drobno podsmażyć i dodać do garnka
- Dodać przyprawy , przykryć i dusić do miękkości mieszając od czasu do czasu
- Jak już warzywa będą miękkie , należy dodać przecier pomidorowy
- Zagotować i wyłączyć.
- Dobrze jak danie zostanie w garnku aż do wystygnięcia i się "przegryzie"
- Rybę ugotować na parze lub obtoczyć w mleku i mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Smacznego życzę :) My te danie uwielbiamy
a to porcja dla naszego maluszka , bo nasze to były bardzo duże :)
A czemu nie połączysz ryby z warzywami?
OdpowiedzUsuńZnam wiele wersji, na zimno, na ciepło, z duzymi kawalkami ryby z małymi, ale zawsze jako jedna całość :)
Podaję to razem ,można na rybę połozyć te warzywa i to będzie to samo :)
Usuń