Uwielbiam tą zupę . Lubię nagotować jej cały gar , pójść na spacer i po powrocie zajadać się pyszną , sytą i wciąż gorącą zupą
Składniki ( na pól gara) :
- ok 500g wołowiny z kością lub baraniny z kością
- 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 1 duża cebula
- 1 por
- 1/4 kapusty włoskiej (zimą i jesienią - kapustę można pominąć)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- tymianek i kurkuma - szczypta
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki imbiru
- pieprz czarny
- szczypta soli morskiej
- ew. wegeta domowej produkcji (do smaku)
- szczypta bazyli
- zielona pietruszka ( garść)
- majeranek szczypta
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
- Do 2-3 litów wrzącej wody dodać:
- szczyptę tymianku i kurkumy
- mięso
- kminek mielony
- kaszę jęczmienną
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1/2 łyżeczki imbiru
- Gotować ok. 1,5godz ( lub 30 min w szybkowarze)
- Potem dodać drobno pokrojone cebule i pory i
- 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej i pokrojoną kalarepę (wersja na lato; zimą pominąć ten fragment)
- Dodać łyżeczkę wegety, soli do smaku, szczyptę bazylii, garść zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
- Dodać szczyptę majeranku, wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy,
- Dodać drobno pokrojone marchewki, dużą pokrojoną pietruszkę, pokrojone ziemniaki
- gotować ok. 1/2 godz. (do miękkości jarzyn)
- dosmakować: pieprzem,solą, zieloną pietruszką
Orginalny Przepis pochodzi z ksiązki Anny Ciesielskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :