sobota, 12 stycznia 2013

Krupnik wg pięciu przemian


Uwielbiam tą zupę . Lubię nagotować jej cały gar , pójść na spacer i po powrocie zajadać się pyszną , sytą  i wciąż gorącą zupą


Składniki ( na pól gara) :
  • ok 500g wołowiny z kością lub baraniny z kością
  • 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1/4 kapusty włoskiej (zimą i jesienią - kapustę można pominąć)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • tymianek i kurkuma - szczypta
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki imbiru
  • pieprz czarny
  • szczypta soli morskiej
  • ew. wegeta domowej produkcji (do smaku)
  • szczypta bazyli
  • zielona pietruszka  ( garść)
  • majeranek szczypta
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
  • Do 2-3 litów wrzącej wody dodać:
  • szczyptę tymianku i kurkumy
  • mięso
  • kminek mielony 
  • kaszę jęczmienną 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • Gotować ok. 1,5godz ( lub 30 min w szybkowarze)
  • Potem dodać drobno pokrojone cebule i  pory i 
  • 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej i pokrojoną kalarepę (wersja na lato; zimą pominąć ten fragment)
  • Dodać łyżeczkę wegety, soli do smaku, szczyptę bazylii, garść zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
  • Dodać szczyptę majeranku, wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy,
  • Dodać drobno pokrojone marchewki, dużą pokrojoną pietruszkę, pokrojone ziemniaki
  • gotować ok. 1/2 godz. (do miękkości jarzyn)
  •  dosmakować: pieprzem,solą, zieloną pietruszką


Orginalny Przepis pochodzi z ksiązki Anny Ciesielskiej 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń