wtorek, 8 stycznia 2013

Bigos staropolski

To nasze obowiązkowe danie na święta . Zawsze robimy bigos w taki sam sposób i zawsze gościom i nam smakuje. Mięso dodajemy  niezbyt chude , tłuszcz to jest tu  potrzebny :) . Ten mój bigos gotujemy co najmniej 3 dni , wtedy smakuje najbardziej. Bigosu nie gotujemy w aluminiowym garnku .Link do artykułu http://chemfan.pg.gda.pl/Publikacje/Aluminium.htm

Składniki na wielki gar bigosu :

  • szklanka suszonych grzybów prawdziwków lub/i podgrzybków
  • 2 kg rożnego mięsa niezbyt chudego , tłuszcz jest potrzebny ( wołowina , wieprzowina , baranina)
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie główki białej kapusty
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4-5 cebul
  • owoce jałowca
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • papryka ostra
  • kurkuma
  • kminek mielony
Wykonanie:
  • Grzyby namoczyć na noc
  • Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do wielkiego niealuminiowego  garnka( mięso można wcześniej lekko podsmażyć) 
  • Słodką białą kapustę pokroić i wrzucić do garnka ( bez głąbów)
  • Kapustę kiszoną przełożyć do garnka 
  • Cebule pokroić , lekko podsmażyć i przełożyć do garnka 
  • Dodać dużą ilość przypraw.
  • Postawić garnek na kuchence , zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 2 godz.
  • Następnego dnia :
  • Grzyby wypłukać , drobno pokroić i dodać go garnka.
  • Bigos zagotować i gotować na małym ogniu 2-3 godz
  • Trzeciego dnia :
  • Bigos zagotować , dodać przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu 2-3 godz 
  • ps .część bigosu można trochę zmiksować  i wykorzystać jako farsz do pierogów
  • Gotowe , życze wam aby bigos smakował tak jak nam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń