Składniki na wielki gar bigosu :
- szklanka suszonych grzybów prawdziwków lub/i podgrzybków
- 2 kg rożnego mięsa niezbyt chudego , tłuszcz jest potrzebny ( wołowina , wieprzowina , baranina)
- 2 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie główki białej kapusty
- 200 g przecieru pomidorowego
- 4-5 cebul
- owoce jałowca
- pieprz czarny w ziarenkach
- liście laurowe
- ziele angielskie
- papryka ostra
- kurkuma
- kminek mielony
Wykonanie:
- Grzyby namoczyć na noc
- Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do wielkiego niealuminiowego garnka( mięso można wcześniej lekko podsmażyć)
- Słodką białą kapustę pokroić i wrzucić do garnka ( bez głąbów)
- Kapustę kiszoną przełożyć do garnka
- Cebule pokroić , lekko podsmażyć i przełożyć do garnka
- Dodać dużą ilość przypraw.
- Postawić garnek na kuchence , zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 2 godz.
- Następnego dnia :
- Grzyby wypłukać , drobno pokroić i dodać go garnka.
- Bigos zagotować i gotować na małym ogniu 2-3 godz
- Trzeciego dnia :
- Bigos zagotować , dodać przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu 2-3 godz
- ps .część bigosu można trochę zmiksować i wykorzystać jako farsz do pierogów
- Gotowe , życze wam aby bigos smakował tak jak nam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :