Składniki
- kaczka ok 2 kg + ew 2 dodatkowe nogi
- 2-3 cebule
- 500 gram wątróbki ( użyłam wieprzowej)
- 3 plastry boczku
- majeranek (dużo)
- kminek mielony
- imbir
- pieprz
- liść laurowy
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Kaczkę i nogi natrzeć przyprawami , zapakować w folię i odstawić do lodówki na ok 12 godz.
- Po 12 godz:
- Boczek drobno pokroić i podsmażyć
- Wątróbkę włożyć do gorącej wody i zagotować , dosłownie chwilkę .
- Boczek i wątróbkę włożyć do robota i zmiksować.Dodać surowe jajko i bułkę tartą , przypraw i zmiksować.
- Piekarnik włączyć na 200 stopni
- Kaczkę wypełnić nadzieniem
- Kaczkę zaszyć z przodu i z tyłu ale można też użyć patyczków do szaszłyków
- Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia , położyć na nią pokrojona cebulę
- Piec przez 1,5 godz
- Po tym czasie należy rozciąć folię, kaczkę polać sosem i wstawić jeszcze kaczkę na 30 min
- Po 30 min kaczkę wyjąć .
- Pycha :)
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :