poniedziałek, 15 października 2012

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego


Szukałam , szukałam i znalazłam  przepis tu . Przed chwilą właśnie zjadłam połowę tej zapiekanki. Najadłam sie jak bąk :) Polecam jest pyszna :)

Składniki:

  • 500g kapusty włoskiej
  • ½ litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 20g masła
  • 150g sera żółtego
  • 3 jajka
  • przyprawy : sól morska,  natka pietruszki , majeranek , kurkuma , kminek mielony , kolendra mielona , pieprz czarny mielony


Wykonanie:

  1. Kapustę posiekać i przełożyć do miski. 
  2. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min.
  3. Cebule pokroić i  podsmażyć 
  4. Mięso mielone przysmażyć .
  5. Kapustę przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
  6. Wstawić piekarnik na 200 stopni.
  7. Mięso , cebule wymieszać z kapustą . Dodać przyprawy i wymieszać.Przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem .
  8. Posypać z góry startym serem żółtym.
  9. Polać rozbełtanymi jajkami.
  10. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 200°C. 
  12. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.
  13. Smacznego.


Świat kapusty

1 komentarz:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń