Szukałam , szukałam i znalazłam przepis tu . Przed chwilą właśnie zjadłam połowę tej zapiekanki. Najadłam sie jak bąk :) Polecam jest pyszna :)
Składniki:
- 500g kapusty włoskiej
- ½ litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 300g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 20g masła
- 150g sera żółtego
- 3 jajka
- przyprawy : sól morska, natka pietruszki , majeranek , kurkuma , kminek mielony , kolendra mielona , pieprz czarny mielony
Wykonanie:
- Kapustę posiekać i przełożyć do miski.
- Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min.
- Cebule pokroić i podsmażyć
- Mięso mielone przysmażyć .
- Kapustę przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
- Wstawić piekarnik na 200 stopni.
- Mięso , cebule wymieszać z kapustą . Dodać przyprawy i wymieszać.Przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem .
- Posypać z góry startym serem żółtym.
- Polać rozbełtanymi jajkami.
- Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 200°C.
- 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.
- Smacznego.
Smaczny pomysł. Wypróbuje go . Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń