poniedziałek, 8 października 2012

Kotlety mielone z indyka

Lubię kotlety mielone z indyka , właściwie cała moja rodzina lubi. Robię je dość często . Tym razem dodałam zieloną paprykę  i pewien  sos . Okazało się  to był strzał w dziesiątkę .

Składniki:

  • 650 g mięsa mielonego indyczego
  • 2-3 łyżki sosu ( dodałam jakiś indyjski z pomidorów i mango, ale może być tylko pomidorowy)
  • 2 jajka
  • 200 gram bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • Przyprawy : sol morska , natka pietruszki , majeranek , kminek mielony  , kolendra mielona , pieprz cayenne
Wykonanie:
  1. Mięso zalać sosem , wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godz.
  2. Cebulę i paprykę drobno pokroić oraz  podsmażyć .
  3. Usmażone warzywa dodać do mięsa i dobrze wymieszać .
  4. Dodać przyprawy , wymieszać
  5. Dodać 2 jajka oraz bułkę tartą i dobrze wymieszać.
  6. Rozgrzać patelnię i wlać trochę tłuszczu.
  7. Kotlety formować w dłoniach i układać na  patelni.
  8. Smażyć na niedużym ogniu po obydwu stronach kotletów ( są dość podpieczone ale wciąż surowe w środku) 
  9. Do garnka wlać wody na wysokość kotleta , wodę zagotować. Można dodać trochę vegety.
  10. Do garnka włożyć kotlety i gotować ok 6 min.
  11. Gotowe , można się zajadać np z czerwoną kapustą na gęsto
  12. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń