Składniki:
- 650 g mięsa mielonego indyczego
- 2-3 łyżki sosu ( dodałam jakiś indyjski z pomidorów i mango, ale może być tylko pomidorowy)
- 2 jajka
- 200 gram bułki tartej
- 1 cebula
- 1 papryka
- Przyprawy : sol morska , natka pietruszki , majeranek , kminek mielony , kolendra mielona , pieprz cayenne
Wykonanie:
- Mięso zalać sosem , wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godz.
- Cebulę i paprykę drobno pokroić oraz podsmażyć .
- Usmażone warzywa dodać do mięsa i dobrze wymieszać .
- Dodać przyprawy , wymieszać
- Dodać 2 jajka oraz bułkę tartą i dobrze wymieszać.
- Rozgrzać patelnię i wlać trochę tłuszczu.
- Kotlety formować w dłoniach i układać na patelni.
- Smażyć na niedużym ogniu po obydwu stronach kotletów ( są dość podpieczone ale wciąż surowe w środku)
- Do garnka wlać wody na wysokość kotleta , wodę zagotować. Można dodać trochę vegety.
- Do garnka włożyć kotlety i gotować ok 6 min.
- Gotowe , można się zajadać np z czerwoną kapustą na gęsto
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :