wtorek, 23 października 2012

Zapiekane piersi nadziewane fetą


Miałam zrobić coś innego , ale nie bardzo mi wyszło i wymyśliłam to danie ,które wyszło mi bardzo smaczne, pierś indycza jest delikatna w smaku, mokra i dobrze przyprawiona :)


Składniki:

  • 4  piersi z indyka lub  kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 
  • sok z  1/2 cytryny
  • olej rzepakowy 
  • papryka w proszku słodka lub ostra , pieprz cayenne 
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • przyprawy : sól morska , bazylia , rozmaryn , kminek mielony , kolendra mielona
  • 4 kawałki papieru do pieczenia

Wykonanie :


  1. Przygotowujemy marynatę z jogurtu, soku z cytryny, potartych ząbków czosnku oraz przypraw : sól morska , bazylia , rozmaryn , kminek mielony , kolendra mielona
  2. Piersi z indyka lub kurczaka  rozbijamy tłuczkiem ( kurczaka przykryć folia spożywcza - wtedy mięso nie leci na szafki :D
  3. Na środek kurczaka kładziemy kawałek fety i zawijamy jak delovaje 
  4. Wkładamy te piersi do pojemnika z marynata i zamykamy szczelnie na kilka godzin
  5. Po upływie paru godzin:
  6. Włączamy piekarnik na 180 stopni
  7. 4  kawałki papieru do pieczenia smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy przyprawami (papryką i pieprzem cayenne .
  8.  Nasze piersi odsączamy z nadmiaru marynaty w wkładamy na papirus i zawijamy. Końce papieru mają iść do góry
  9. Wkładamy do małej foremki wszystkie 4 piersi
  10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy co najmniej 35 min. 
  11. Po tym czasie dobrze jest wyjąć jedną pierś i sprawdzić czy jest gotowa
  12. Podawać na gorąco
  13. Danie jest przepyszne :)


Mięsne rolowanie - konkurs!

1 komentarz:

  1. Widzę,że skorzystałaś z mojego przepisu! Nieźle Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń