Miałam zrobić coś innego , ale nie bardzo mi wyszło i wymyśliłam to danie ,które wyszło mi bardzo smaczne, pierś indycza jest delikatna w smaku, mokra i dobrze przyprawiona :)
Składniki:
- 4 piersi z indyka lub kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
- sok z 1/2 cytryny
- olej rzepakowy
- papryka w proszku słodka lub ostra , pieprz cayenne
- 2 ząbki czosnku
- 100 g fety
- przyprawy : sól morska , bazylia , rozmaryn , kminek mielony , kolendra mielona
- 4 kawałki papieru do pieczenia
Wykonanie :
- Przygotowujemy marynatę z jogurtu, soku z cytryny, potartych ząbków czosnku oraz przypraw : sól morska , bazylia , rozmaryn , kminek mielony , kolendra mielona
- Piersi z indyka lub kurczaka rozbijamy tłuczkiem ( kurczaka przykryć folia spożywcza - wtedy mięso nie leci na szafki :D
- Na środek kurczaka kładziemy kawałek fety i zawijamy jak delovaje
- Wkładamy te piersi do pojemnika z marynata i zamykamy szczelnie na kilka godzin
- Po upływie paru godzin:
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- 4 kawałki papieru do pieczenia smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy przyprawami (papryką i pieprzem cayenne .
- Nasze piersi odsączamy z nadmiaru marynaty w wkładamy na papirus i zawijamy. Końce papieru mają iść do góry
- Wkładamy do małej foremki wszystkie 4 piersi
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy co najmniej 35 min.
- Po tym czasie dobrze jest wyjąć jedną pierś i sprawdzić czy jest gotowa
- Podawać na gorąco
- Danie jest przepyszne :)
Widzę,że skorzystałaś z mojego przepisu! Nieźle Ci wyszły!
OdpowiedzUsuń