Mój mąż zaczął się odchudzać . Trzeba to uczcić daniem prawie typowo męskim i w miarę dietetycznym. Z całego gulaszu wychodzi 6 porcji (1 porcja tego gulaszu to ok 377 kalorii :)
Wołowina wyszła rozpływająca się w ustach :) Przepyszne :) aaa danie pochodzi z tej ksiazki ( autorzy tej ksiazki schudli razem ok 40 kg) , czyli to taki przedsmak kuchni angielskiej . Książkę mam już w posiadaniu , także będzie więcej tzw męskich dań w miarę dietetycznych i bez kiełków czy sałaty :)
Składniki :
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 średnie cebule, posiekane
- 4 łyżki zwykłej mąki
- 1 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki suszonych ziół mieszanych ( natka pietruszki , majeranek , kminek mielony, kolendra mielona )
- 1 kg chudej wołowiny do duszenia
- 1 liść laurowy
- 500 ml ciemnego piwa
- 250 ml rosołku wołowego (wykonanego z 1 kostki wołowej )
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 5 średnich marchewki (około 275 g), obrane i krojone w kostkę
- 2 pietruszki (ok. 300g), obrane i krojone w kostkę
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać cebulę. Smażyć do zrumienienia czyli ok 5 min.
- Cebule wrzucić do szybkowaru lub garnka.
- Dodać piwo , liść laurowy ,rosół wołowy , przecier pomidorowy i cukier puder.
- Do miski wsypać mąkę , zioła oraz pieprz ( w miarę dużo)
- Wołowinę pokroić w kostkę i dokładnie obtoczyć ją w mące z przyprawami .
- Wołowinę podsmażyć i przełożyć do garnka/szybkowaru
- Dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką.
- Zagotować i gotować na małym ogniu ( 30 min szybkowar i 90 min garnek )
- Po upływie tego czasu dodać marchew i pietruszkę.
- Włączyć piekarnik na 180 stopni ( 160 przy termoobiegu)
- Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia z przykryciem
- Wstawić do piekarnika na ok 45 min ( warzywa muszą być miękkie)
- Smacznego :)
- ps. Danie jest również bardzo pyszne następnego dnia ( jak to każdy gulasz ma)
- ps2 Uwaga na trzęsące się uszy :):)
ps. Na zdjęciu jest ok połowa porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :