Kolejny wpis z z mojej ulubionej książki . Przepis ten ma dużo białka a to oznacza dobre spalanie tłuszczu oraz to że nasyci nas na dłużej niż węglowodanowe śniadanie :)
Składniki:
- 2 -3 jajka
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku ( u mnie wyszedł :(
- 70-100 g obranych i ugotowanych krewetek ( mogą być mrożone)
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego lub olej w sprau 4-5 psiknięć
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- tymianek
- pieprz cayenne
Wykonanie:
- Zamrożone krewetki przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić.
- Do osobnej miski wrzucić 2-3 jajka i dobrze je roztrzepać.
- Doprawić sola morską ,tymiankiem i pieprzem cayenne . Dodać ew. szczypiorek.
- Odcedzić krewetki przez sitko, położyć je na ręczniku papierowym aby odsączyć z nich jak najwięcej wody
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go pędzelkiem albo ręcznikiem papierowym.
- Ustawić na średni ogień i wlać jajka.
- Jak jajka zaczną się troszkę ścinać , to należy delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki trochę poskrobać dno aby te nie ścięte jajka szybciej się ścięły. Zrób to 5 lub 6 razy.
- Jak jajka będą już w połowie ścięte , to połóż na samą górę krewetki
- Dopieprz im jeszcze :)
- Przykryj przykrywką i poczekaj aż się całkowicie te jajka zetną :)
- Gotowe :)
- Pyszne a nawet bardzo jeszcze bardziej smaczne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :