poniedziałek, 8 października 2012

Lazania


Już od dłuższego czasu , chodziła za mną lazania . W końcu ją zrobiłam , wyszła wyśmienita :) Skorzystałam z tego przepisu. Piekłam  ją w prostokątnych foremkach na chleb gdzie idealnie mieszczą się płaty lazanii. 


Składniki
Nadzienie

  • 8-10 płatów makaronu lazania ( takiej której nie trzeba gotować) 
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • pieprz cayenne
  • mielona kolendra
  • kminek mielony
  • tymianek

Sos beszamelowy

  • 600 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g startego sera
  • przyprawy jw.

Wykonanie

  1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.
  2. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż zbrązowieje.
  3. Po ok 10 minutach dodajemy pomidory w puszcze i gotujemy przez ok 10 minut. 
  4. Na koniec dodajemy przyprawy
  5. Przygotowujemy sos beszamelowy. Delikatnie rozpuść pozostałe masło w rondelku. Zdejmuj z ognia
  6. Wsyp powoli  mąkę i mieszkaj. Gotuj 1 min.Zdejmij z ognia , dodawaj powoli  mleko i mieszaj cały czas aby powstał gładki sos.Postaw rondel na ogniu  aż mikstura zgęstnieje. Mieszaj.  To trochę trwa. Powinno trochę bulgotać
  7.  Gdy sos ostygnie, dodajemy roztrzepane jajko i starty ser, następnie przyprawiamy .
  8. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni.
  9. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. 
  10. Płat(y) lazanii wykładamy na dno, następnie 1/4  sosu wykładamy na makaron i posypujemy serem Kolejna warstwa to makaron, mięso, ser i kolejna , kolejna...
  11. Następnie polewamy całym sosem beszamelowym.
  12.  Pozostały starty ser wykładamy na zapiekankę. 
  13. Wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut do 180ºC,  aż do lekkiego zbrązowienia ( ja przesadziłam troszkę z czasem) .
  14. Podajemy na ciepło

 Smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń