Już od dłuższego czasu , chodziła za mną lazania . W końcu ją zrobiłam , wyszła wyśmienita :) Skorzystałam z tego przepisu. Piekłam ją w prostokątnych foremkach na chleb gdzie idealnie mieszczą się płaty lazanii.
Składniki
Nadzienie
- 8-10 płatów makaronu lazania ( takiej której nie trzeba gotować)
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- oliwa
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 200 g startego żółtego sera
- 1 łyżka suszonej bazylii
- pieprz cayenne
- mielona kolendra
- kminek mielony
- tymianek
Sos beszamelowy
- 600 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 50 g startego sera
- przyprawy jw.
Wykonanie
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.
- Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż zbrązowieje.
- Po ok 10 minutach dodajemy pomidory w puszcze i gotujemy przez ok 10 minut.
- Na koniec dodajemy przyprawy
- Przygotowujemy sos beszamelowy. Delikatnie rozpuść pozostałe masło w rondelku. Zdejmuj z ognia
- Wsyp powoli mąkę i mieszkaj. Gotuj 1 min.Zdejmij z ognia , dodawaj powoli mleko i mieszaj cały czas aby powstał gładki sos.Postaw rondel na ogniu aż mikstura zgęstnieje. Mieszaj. To trochę trwa. Powinno trochę bulgotać
- Gdy sos ostygnie, dodajemy roztrzepane jajko i starty ser, następnie przyprawiamy .
- Wstawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą.
- Płat(y) lazanii wykładamy na dno, następnie 1/4 sosu wykładamy na makaron i posypujemy serem Kolejna warstwa to makaron, mięso, ser i kolejna , kolejna...
- Następnie polewamy całym sosem beszamelowym.
- Pozostały starty ser wykładamy na zapiekankę.
- Wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut do 180ºC, aż do lekkiego zbrązowienia ( ja przesadziłam troszkę z czasem) .
- Podajemy na ciepło
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :