Dawno nie robiłam tej fasolki , ale jak już zrobiłam to nie mogłam się jej najeść :) Przepis znalazłam tutaj
Składniki:
- 250 g fasoli jaś
- 350 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy śląskiej -jedna duża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- majeranek , kminek mielony , liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty , kolendra mielona , suszona natka pietruszki
Wykonanie:
- Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc.
- Do garnka z zimną wodą ( ok 2 l) wkładamy namoczoną fasolę,marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki,cebulę oraz przyprawy .Nie solimy ponieważ nie wiemy ile soli odda boczek.
- Gotujemy do miękkości czyli ok 1 godz ( w szybkowarze 20 min od syczenia)
- Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
- Dodajemy przecier pomidorowy.
- Robimy zasmażkę ( na suchą patelnię wsypujemy mąkę i tak długo smażymy aż będzie brązowa , następnie bardzo powoli wlewamy małe ilości wody - ciągle mieszając . Gdy konsystencja będzie już kremowa , zasmażkę można powoli wlewać do zupy , zupę należy mieszać)
- Fasolka smakuje najlepiej po paru godzinach :)
Zdjęcie fasoli jest zrobione zaraz po ugotowaniu . Po paru godzinach fasolka jest fajnie gęsta i smakuje wybornie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :