Niedawno się pokusiłam na coś takiego...pycha
Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- jajko
- sól
-ew. 1 łyżeczka wody
Farsz :
- 300 gram łososia już rozmrożonego
- 100 gram startego sera żółtego
- 1 por
- 300 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- rozmaryn
- natka pietruszki lub koperek
-imbir szczypta
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- jajko
- sól
-ew. 1 łyżeczka wody
Farsz :
- 300 gram łososia już rozmrożonego
- 100 gram startego sera żółtego
- 1 por
- 300 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- rozmaryn
- natka pietruszki lub koperek
-imbir szczypta
- pieprz duża szczypta
-czosnek 1-2ząbki przeciśnięte przez praskę
Wykonanie:
-czosnek 1-2ząbki przeciśnięte przez praskę
Wykonanie:
Mąkę połącz z solą oraz posiekanym zimnym masłem Użyj to tego swoich palców i rozdrabiaj masło wcierając je w mąkę..Wychodzi taka fajna kruszonka. Dodaj jajko i ew odrobina wody . Ulep z ciasta kulkę , zawiń w folie spożywaczą i wstaw je na 30 min lub na noc do lodówki.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Pora pokrój w drobne paseczki. Przysmaż go na patelni z odrobiną oliwy lub bez na patelni beztłuszczowej.
Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę ( cały czas szybko mieszaj!!) i bardzo powoli dodawaj mleko. dodaj czosnek i dopraw go przyprawami w ilości wg uznania. Ja dużo dodaję rozmarynu.
Do sosu dodaj por oraz ser
wymieszaj.
Ciasto wlep na formę ( okrągłe 22 cm) , po-nakłuwaj widelcem . wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 10-15 minut
Po tym czasie ściągnij pergamin i piecz ciasto jeszcze przez około 5 minut.
Następnie na ciasto wyłóż odsączonego łososia w kawałeczkach i wylej ostudzony lekko sos.
Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawaj z pietruszką.
Danie jest pyszne na ciepło i na zimno . Jest bardzo syte.
Smacznego życzę
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń