Przepis na te pyszne ciasto jest bardzo prosty :
Z 6 jajek oddzielić żołtka od białek.
Następnie: Do robota kuchennego wlać te
- 6 żołtek i utrzeć z 200 g ciemnego cukru trzcinowego,
- dodać 400g startej grubo marchwi,
- 100g mielonych migdałow,
- 100 g mielonych orzechow,
- 100g mąki kasztanowej lub kukurydzianej,
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 1,5 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździkow,
- 1 łyżeczkę kardamonu,
- szczypta soli,
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczkę kurkumy.
- 6 ubite na sztywno białek.
Całość wymieszać ( używam opcji z nożami a nie mieszadłem) , wlać na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach.
Wychodzą mi 2 foremki chlebowe tego pysznego i lekkiego oraz niskokalorycznego ciasta
35 minut w elektrycznym piekarniku na obiegu
Lub 1 godz w gazowym piekarniku
Smacznego.
Już gdzieś widziałam, to znak, żeby wypróbować :)
OdpowiedzUsuńczemu dietetyczne? to, że nie ma w nim margaryny czy masła nie znaczy wcale, że ciasto jest dietetyczne. orzechy i migdały też mają tłuszcz, tyle tylko że zdrowszy.
OdpowiedzUsuńcukru nie pożałowałaś, jajek też nie, kaloryczność więc praktycznie taka sama jak w standardowym cieście, więc pytam raz jeszcze - czemu dietetyczne?
ale ciasto na pewno bardzo smaczne i prezentuje się naprawdę ładnie : )
pozdrawiam!
Dietetyczne , bo nie dodałam oleju czyli ok 1500-1800 kalorii.
OdpowiedzUsuńOrzechy i migdały zawsze dodawałam do ciasta marchewkowego :)
Jajek dodaje się zawsze ok 4-6 , cukier też normalna ilość ( ale za trzcinowy)
Także ciasto jest odchudzone o 1500-1800 kalorii a to uważam jest dużo.
Pozdrawiam
Zgadzam się z Agatą. Ciasto jest może odchudzone, ale z taką ilością cukru (powiedzmy, że dość standardową jak na zwykłe ciasta) nie można go nazwać dietetycznym. Tym bardziej, że to głównie węglowodany proste, a więc cukier, są odpowiedzialne za tycie, w dużo większym stopniu niż tłuszcz. Nie mniej jednak ciasto wygląda na przepyszne i na pewno takie jest. Wypróbuje kiedyś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam