Ostatnio wprawiam się w pieczeniu chlebów
i jestem nawet zadowolona w tych wypieków
Czasem pieke takie płaskie chleby , wtedy jem ich mniej
z 500 gram mąki wychodzą mi 3 płaskie chleby , czyli około 90 kromek
moga być i 2 normalnej wysokości ale wtedy kromek jest mniej :)
chleb na drożdzach robi się bardzo szybko i nie czuć drożdzy , bo dodaję przypraw i... posłychajcie same :
do miski wsypuję
- 500 gram mąki chlebowej ( typ 750?)
- 50 gram mąki np jeczmiennej
- 7 gram drożdży suszonych
- 1 czubata łyżeczkę soli morskiej
- płaską łyżkę kozieradki
- łyżeczkę rozmarynu
- 150 ml mleka koziego ale może być i krowie
miksuję mikserem i dolewam wiecej mleka lub wody aż ciasto będzie scalone
Miksuję parę minut
przykrywam miskę ściereczka
następnie odstawiam na 20-30 minut
potem przemieszam/odgazowuję ciasto
znowu przykrywam miskę ściereczka
po ok 1 godz ciasto juz jest łądnie wyrośnięte
przekładam je do foremek 2 lub 3 zależnie od tego czy chce mieć płaskie czy niepłaskie chleby
Przykrywam je folią przezroczystą i wkładam do piekarnika z włączoną żarówką
po ok 1 godz chleby sa już ładnie wyrośnięte
zdejmuję folię
na spód wkładam blaszkę w wodą ( skórka jest wtedy miękka)
i piekę w elektrycznym piekarniku , na obiegu 20-25 minut od momentu włączenia piekarnika ( w gazowym może być dłuzej)
Widać ,ze chleby są gotowe jak boki odstają od foremki i dodatkowo sprawdzam drewnianym patyczkiem czy nie ma mokrego ciasta na patyczku
Studzę je na kratce , przykryte ściereczkę
Przechowuje zawinięte w sciereczkę w piekarniku
U mnie kiedyś mama robiła chleb, wychodził pyszny :)
OdpowiedzUsuńświetny . Dodaję do akcji
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń